ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Δηλώσεις υπέρ δικαστικής έρευνας σε βάρος της HSBC

Ελβετία: Δηλώσεις υπέρ δικαστικής έρευνας σε βάρος της HSBC

Να ανοίξει δικαστική έρευνα σε βάρος της τράπεζας HSBC (Ελβετία), η οποία επικρίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο εκτεταμένου σκανδάλου φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρημάτων και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η Ελβετική Ένωση Τραπεζιτών (ASB) δήλωσε πως οι ελβετικές τράπεζες που «δεν σέβονται τους νόμους πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση της Μισλίν Καλμί-Ρέι, σοσιαλίστριας πρώην υπουργού, η οποία δήλωσε «το άνοιγμα μιας έρευνας θα ήταν το λιγότερο».

Σύμφωνα με την Καλμάν-Ρέι, η οποία ερωτήθηκε από ελβετικό ραδιοσταθμό, η υπόθεση αυτή βλάπτει σοβαρά την εικόνα της Ελβετίας.
«Είμαι θυμωμένη, η Ελβετία έχει καλή φήμη για τις προσπάθειές της υπέρ της ειρήνης, για την οικονομία της και εδώ μαθαίνουμε ότι υπάρχουν πονηροί άνθρωποι που κάνουν πράγματα στα κρυφά, που βλάπτουν σοβαρά την εικόνα της χώρας» είπε η κα Καλμάν-Ρέι

Μέχρι τώρα, η εισαγγελία της Ελβετικής Συνομοσπονδίας δεν έχει ανοίξει έρευνα παρά μόνο σε βάρος του Ερβέ Φαλσιανί, ενός πρώην συνεργάτη της HSBC στον τομέα της πληροφορικής, ο οποίος απέσπασε φακέλους της τράπεζας, από τους οποίους προέρχονται οι αποκαλύψεις που δημοσιεύονται σήμερα (σσ Δευτέρα 09 Φεβρουαρίου 2015) από τον διεθνή Τύπο με την ονομασία «SwissLeaks».

Παρέμβαση της Ελβετικής Ένωσης Τραπεζιτών

«Οι τράπεζες οφείλουν πάντα να σέβονται τους ισχύοντες νόμους μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, αυτό ισχύει τόσο για τους νόμους της χώρας προέλευσής τους όσο και για αυτούς των χωρών στις οποίες επιχειρούν και αν οι τράπεζες δεν σέβονται αυτούς τους νόμους, πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες», ανέφερε για το θέμα η Ελβετική Ένωση Τραπεζών (ASB).

H ASB διευκρίνισε πάντως πως οι «τράπεζες δεν είναι υπεύθυνες για τη φορολογική συμμόρφωση των πελατών τους».

Σχετικές ειδήσεις