ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Για την ουκρανική κρίση συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Ε.Ε.: Για την ουκρανική κρίση συζήτησαν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Το ζήτημα της Ουκρανίας απασχόλησε τη Δευτέρα (09/02) το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Με βάση τις κατευθύνσεις του προηγούμενου Συμβουλίου, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν σήμερα στην υιοθέτηση ενός καταλόγου προσώπων, τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάφλεξη στην Ουκρανία, σε βάρος των οποίων θα υιοθετηθούν μέτρα και κυρώσεις. Ο κατάλογος αυτός δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πριν την ερχόμενη Δευτέρα και πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των συνομιλιών που θα έχουν αυτή την εβδομάδα η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Αναφερόμενος γενικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη, ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, εξέφρασε την άποψη, ότι δεν πρέπει να εξαντλούνται στην επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο. Σημείωσε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να έχει «πυροσβεστικό χαρακτήρα», σχολιάζοντας πως λείπει το όραμα, οι αξίες και οι κοινωνική δικαιοσύνη σε σχέση με την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη.

Εξάλλου, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στο Λίβανο και στη Λιβύη. Η ελληνική πλευρά έθεσε το αίτημα να γίνει στο επόμενο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, στη Ρήγα της Λετονίας, μια γενική συζήτηση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε μία συνεκτική πολιτική που να περιλαμβάνει από προγράμματα εκπαίδευσης μέχρι προγράμματα κοινωνικών παροχών στην περιοχή και την προστασία των πολιτιστικών μνημείων. Το αίτημα έγινε δεκτό από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του άτυπου Συμβουλίου στις 6 και 7 Μαρτίου στη Ρήγα.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε, ότι σήμερα αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, κατόπιν πρόσκλησης του τελευταίου. Όπως δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς στη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του θα συζητηθούν θέματα όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Μ. Ανατολή και οι ξένοι μαχητές.

Σχετικές ειδήσεις