ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτόχρονες επιθέσεις σε Νίγηρα και Καμερούν από τη Μπόκο Χαράμ

Ταυτόχρονες επιθέσεις σε Νίγηρα και Καμερούν από τη Μπόκο Χαράμ

Ταυτόχρονες επιθέσεις σε Νίγηρα και Καμερούν εξαπέλυσαν οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ τη Δευτέρα (09/02), όπως έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές των δύο χωρών.

Με το νιγηριανό στρατό να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις των ισλαμιστών, οι γειτονικές χώρες έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ, η οποία απαντά με επιθέσεις αντεκδίκησης στο Νίγηρα και το Καμερούν.

Μαχητές της οργάνωσης επιτέθηκαν σε μια φυλακή στην πόλη Ντίφα, που βρίσκεται στα σύνορα με το Νίγηρα, ενώ πυροδότησαν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα που βρισκόταν σε άλλο σημείο της πόλης, δήλωσε σήμερα στρατιωτική πηγή. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν το κοινοβούλιο του Νίγηρα επικυρώσει τη συμμετοχή της χώρας στην τοπική συμμαχία κατά της οργάνωσης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κατάφεραν να απωθήσουν την επίθεση των μαχητών, την τρίτη που σημειώθηκε στην Ντίφα σε διάστημα 4 ημερών. Ένα μέλος της Εθνικής Φρουράς της χώρας δήλωσε ότι 100 ύποπτοι, φερόμενοι ως μαχητές της Μπόκο Χάραμ βρίσκονταν σε φυλακές στο Νίγηρα, αλλά ουδείς εξ αυτών στη Ντίφα.

«Θα νικήσουμε τη Μπόκο Χαράμ. Η Μπόκο Χαράμ δεν έχει μέλλον σε αυτή την περιοχή», δήλωσε από την πρωτεύουσα Νιαμέι σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχαμαντού Ισούφου.

Οι αρχές διέταξαν του κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στις κατοικίες τους, ενώ έστησαν οδοφράγματα γύρω από την Ντίφα. Κάτοικοι και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να απομακρυνθούν από την πόλη με τα οχήματά τους.

Στο Καμερούν, φερόμενοι ως μαχητές της Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν εχθές στο χωριό Κεράουα και απήγαγαν τουλάχιστον 20 ανθρώπους, οι οποίοι επέβαιναν σε λεωφορείο κοντά στην περιοχή Αντάνγκα Ντάνγκα, δήλωσαν πηγές του στρατού, οι οποίες πρόσθεσαν ότι τα μέλη της οργάνωσης σκότωσαν τουλάχιστον 12 εξ αυτών. Μία πηγή ανέφερε ότι στο λεωφορείο επέβαιναν 30 άνθρωποι.

Το Σάββατο, οι κυβερνήσεις του Καμερούν, του Τσαντ, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Μπενίν συμφώνησαν στη δημιουργία μιας συμμαχίας 8.700 στρατιωτών για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Μέσω ενός βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, υποσχέθηκε νίκη της οργάνωσης επί της περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης που μάχεται εναντίον της οργάνωσης στη βορειοανατολική Νιγηρία, το Νίγηρα και το Καμερούν.

«Η συμμαχία σας δεν θα επιτύχει τίποτα», χλεύασε ο Σεκάου.
Ξανασκεφτείτε το. Είναι το σύνταγμα και η δημοκρατία σας καλύτερα από το Ισλάμ;», αναρωτήθηκε...

Σχετικές ειδήσεις