ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η απειλή Γκιουλέν σοβαρότερη και από ό,τι οι αντάρτες του PKK

Ερντογάν: Η απειλή Γκιουλέν σοβαρότερη και από ό,τι οι αντάρτες του PKK

Το κίνημα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελεί για την ασφάλεια της Τουρκίας σοβαρότερη απειλή από τους αντάρτες του PKK, δήλωσε σήμερα (10/02/2015) ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

"Σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και η τρομοκρατική οργάνωση PKK δεν έχει προκαλέσει τόση ζημία στην Τουρκία όσο η 'παράλληλη δομή' του Γκιουλέν", δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Κολομβία ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσάπτει στον πρώην σύμμαχο και μέντορά του ότι έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο "βρώμικων σχέσεων" με τη διεθνή κοινότητα με μοναδικό στόχο τη δυσφήμηση της ισλαμο-συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας.

Αποτελούμενο από πλειάδα σχολείων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, μέσων ενημέρωσης και εταιρειών, το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζεί στις ΗΠΑ από το 1999, υποστήριξε το καθεστώς του Ερντογάν κατά της στρατιωτικής και λαϊκής ελίτ της χώρας.

Αλλά, εδώ και έναν χρόνο, ο Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο κατά του Γκιουλέν, μετά την αποκάλυψη πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που απλώθηκε κηλιδώνοντας το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι κατασκεύασε τις κατηγορίες για να τον βλάψει και ότι ίδρυσε ένα 'παράλληλο κράτος' με στόχο την ανατροπή του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας διέταξε μαζικούς διωγμούς κατά όλων των παραγόντων που θεωρεί ότι είναι υποστηρικτές του Γκιουλέν, κυρίως στην τουρκική αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Σχετικές ειδήσεις