ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία για την Ουκρανία δεν ικανοποιεί πλήρως το Βερολίνο

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία για την Ουκρανία δεν ικανοποιεί πλήρως το Βερολίνο

«Η επιτευχθείσα συμφωνία δεν είναι συνολική και δεν ικανοποιεί όλες της προσδοκίες του Βερολίνου, παρόλα αυτά είναι ένα αναγκαίο βήμα για τον τερματισμό της βίας», δήλωσε στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

"Το σημαντικότερο είναι ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός...ενισχύσαμε τις συμφωνίες του Μινσκ του περασμένου Σεπτεμβρίου", δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

"Για ορισμένα θέματα αυτό δεν θα είναι αρκετό. Προσδοκούσαμε περισσότερα - αλλά είναι αυτό επί του οποίου μπορούσαν να συμφωνήσουν οι πρόεδροι της Ουκρανίας και της Ρωσίας", είπε προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες υπήρξαν εξαιρετικά δύσκολες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι δύο πλευρές διαπραγματεύθηκαν καλή τη πίστει και ότι θα απόσχουν από κάθε ενέργεια τις επόμενες ημέρες που θα απειλήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία υπεγράφη έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στον Μινσκ της Λευκορωσίας.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ανακοίνωσαν την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση για την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, ωστόσο ορισμένα θέματα μένει να επιλυθούν ως προς αυτό το σημείο.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση του συνόλου των αιχμαλώτων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα επιβάλει τον έλεγχό του επί των διεθνών συνόρων της χώρας μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις