ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν σημαντική πόλη και απειλούν

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν σημαντική πόλη και απειλούν

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της δυτικότερης πόλης του Ιράκ, της Αλ Μπαγκντάντι, και απειλούν μια αεροπορική βάση όπου Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν Ιρακινούς στρατιώτες, όπως έγινε γνωστό από ντόπιους αξιωματούχους.

Η Αλ Μπαγκντάνι, που απέχει 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ραμάντι, στην επαρχία Άνμπαρ, πολιορκείτο επί μήνες από τους σουνίτες ισλαμιστές οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ από πέρσι το καλοκαίρι.

«Το 90% της περιφέρειας Αλ Μπαγκντάνι βρίσκεται υπό τον έλεγχο» των τζιχαντιστών, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Νάτζι Άρακ, ο διοικητής της περιοχής.

Νωρίτερα σήμερα, οι ισλαμιστές επιτέθηκαν στην Αλ Μπαγκντάντι από δύο σημεία και στη συνέχεια προωθήθηκαν προς το κέντρο της. Μια άλλη ομάδα επιτέθηκε στην ισχυρά φρουρούμενη αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά της πόλης, αλλά δεν κατάφερε να την καταλάβει. Στη βάση αυτή, η οποία έχει δεχτεί επίθεση με όλμους τουλάχιστον μία φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο, περίπου 320 Αμερικανοί πεζοναύτες εκπαιδεύουν τους άνδρες της Ιρακινής 7ης Ταξιαρχίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν υπάρχουν θύματα και πόσα από τις μάχες στην Αλ Μπαγκντάντι. Οι περισσότερες πόλεις της επαρχίας Άνμπαρ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από το περασμένο καλοκαίρι.

Σχετικές ειδήσεις