ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Πιθανές νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Μέρκελ: Πιθανές νέες κυρώσεις εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους φιλορώσους αντάρτες, ενδέχεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Κρατάμε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η νέα συμφωνία δεν εφαρμοστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», τόνισε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόνο όταν συντρέξουν οι κατάλληλοι λόγοι.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει σχέδιο περαιτέρω κυρώσεων σε περίπτωση κατά την οποία δεν τηρηθεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομολόγου του της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και στους φιλορώσους αυτονομιστές στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία.

Μεταξύ των κυρώσεων περιλαμβάνονται η απαγόρευση έκδοσης βίζας και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ιδιώτες, ενώ κυρώσεις αφορούν και στην πρόσβαση εταιρειών στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων, στην πώληση όπλων και την παροχή τεχνολογίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι να λάβουν περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως είναι οι οικονομικές κυρώσεις, εάν κριθεί απαραίτητο ώστε να πιεστεί η Μόσχα να διατηρήσει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός δήλωσε πάντως ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ δεν συζητήθηκαν νέες κυρώσεις παρότι λίγο νωρίτερα και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μελετήσουν πιθανά περαιτέρω μέτρα τα οποία θα ληφθούν αν χρειαστεί…