ΚΟΣΜΟΣ

Θωρακίζεται έναντι των τρομοκρατικών απειλών η Ε.Ε.

Θωρακίζεται έναντι των τρομοκρατικών απειλών η Ε.Ε.

Σχέδιο δράσης με τρεις άξονες, με στόχο τη θωράκιση της Ε.Ε. έναντι των τρομοκρατικών απειλών -ιδίως των τζιχαντιστών- ενέκριναν οι ηγέτες της Ένωσης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, λίγες εβδομάδες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Ιανουαρίου στη Ρίγα της Λετονίας διαρθρώνεται γύρω από τρεις δράσεις: Την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης των νέων μουσουλμάνων, τον τρομοκρατικό έλεγχο και τη διεθνή συνεργασία.

Τα κράτη-μέλη επιθυμούν να θεσπίσουν έναν αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων, για τους υπηκόους των 26 χωρών της ζώνης του Σένγκεν.

«Αν θέλουμε να κρατήσουμε τη συνθήκη Σένγκεν απαιτείται να ελέγχονται τα εξωτερικά σύνορα για το ποιος έρχεται και πού πηγαίνει», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει μάλιστα ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης αλλά το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Η συνθήκη Σένγκεν είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», είπε. «Θα χρειαστεί χρόνος για να αλλάξουν οι κανόνες», παραδέχτηκε και ο Φρανσουά Ολάντ.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μητρώου δεδομένων των επιβατών αεροσκαφών (PNR) που θα έχει ως στόχο να παρακολουθούνται οι κινήσεις των ύποπτων, είναι ένα μέτρο που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η πρόταση που εγκρίθηκε από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., έχει «παγώσει» από το 2011, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά διασφαλίσεις για την προστασία αυτών των δεδομένων.

Οι ευρωβουλευτές δεσμεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη να «καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια» για να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό μητρώο των επιβατών αεροπορικών μεταφορών «μέχρι το τέλος του έτους», αλλά κάλεσαν τις κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν επαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναπτύξει επίσης την απαραίτητη τεχνολογία για να παρακολουθεί τις ανταλλαγές μηνυμάτων των τζιχαντιστών στα κοινωνικά δίκτυα, σε ιστοσελίδες, μπλογκ, και άλλα μέσα.