ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Tραυματίες σε διαδηλώσεις, η Ισπανία έκλεισε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα

Υεμένη: Tραυματίες σε διαδηλώσεις, η Ισπανία έκλεισε την πρεσβεία της στην πρωτεύουσα

Δεκάδες χιλιάδες Υεμενίτες διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν παραστρατιωτικών σιιτών Χούτι, μέλη των οποίων άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην κεντρική πόλη Ιμπ τραυματίζοντας τέσσερις την ώρα που η μία μετά την άλλη οι διπλωματικές αποστολές αποχωρούν από την χώρα με την Ισπανία να έχει προστεθεί κι εκείνη στον κατάλογο.

Η σημερινή ήταν η δεύτερη μέρα διαδηλώσεων κατά των Χούτι σε ολόκήρη τη χώρα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την ανάληψη της εξουσίας από αυτούς που οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης στη χώρα και στο κλείσιμο δυτικών και αραβικών πρεσβειών.

Ακτιβιστές εκφράζουν οργή για τον θάνατο του Σάλεχ αλ-Μπασίρι, ο οποίος όπως υποστηρίζουν συνελήφθη από ενόπλους στη διάρκεια διαδήλωσης κατά των Χούτι πριν από δύο εβδομάδες στην πρωτεύουσα Σαναά και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σημάδια βασανισμού στο σώμα του.

Η κατάσταση στην Υεμένη προκαλεί τη διεθνή ανησυχία καθώς η χώρα μοιράζεται τα σύνορα με την πρώτη πετρελαιοπαραγωγό στον κόσμο Σαουδική Αραβία, ενώ στο έδαφός της επιχειρούν οι ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον μίας από τις πιο δραστήριες ένοπλες οργανώσεις-παρακλάδια της Αλ Κάιντα.

Σε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Χούτι και σε σουνίτες μέλη φυλών που μάχονται μαζί με τους ενόπλους της Αλ Κάιντα στην ορεινή επαρχία αλ-Μπάιντα της νότιας Υεμένης, σκοτώθηκαν 16 αντάρτες Χούτι καθώς και 10 σουνίτες μέλη φυλών και ένοπλοι, δήλωσαν στο Ρόιτερς αξιωματούχοι ασφαλείας και πηγές των φυλών.

Οι πλούσιοι σουνίτες γείτονες της Υεμένης στον Κόλπο που αντιτίθενται στους Χούτι έχουν χαρακτηρίσει "πραξικόπημα" την άνοδό τους στην εξουσία.
Το κλείσιμο των πρεσβειών έχει απομονώσει την νέα ηγεσία της χώρας κι έχει καταστήσει επείγουσα την ανάγκη για διαπραγματεύσεις σχετικά με το μοίρασμα της εξουσίας, τις οποίες διεξάγουν με κόμματα της αντιπολίτευσης οι Χούτι.

Η απόφαση της Ισπανίας να κλείσει την πρεσβεία της ακολουθεί εκείνες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας .

Σχετικές ειδήσεις