ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Τηρείται η κατάπαυση του πυρός

Ουκρανία: Τηρείται η κατάπαυση του πυρός

Σε ισχύ βρίσκεται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Μινσκ και μέχρι στιγμής τηρείται και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

Τόσο οι αυτονομιστές όσο και ο ουκρανικός στρατός έχουν σεβαστεί την κατάπαυση αυτές τις περίπου 9.30 ώρες που βρίσκεται σε ισχύ και με εξαίρεση κάποια σποραδικά πυρά που ακούστηκαν στο Ντονέτσκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δεν έχει παρατηρηθεί καταστρατήγηση της συμφωνίας, δείγμα που βέβαια κρίνεται ως θετικό βήμα.

Ο ήχος των πυροβολισμών σταμάτησε τα μεσάνυχτα μετά την εντολή που έδωσε στα στρατεύματα της Ουκρανίας ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι η περιοχή γύρω από το Ντεμπαλτσέβε συνέχιζε να βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού», όπου λίγες μόλις ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι μάχες μαίνονταν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «εάν η Ουκρανία δεχτεί χαστούκι μία φορά, δεν πρόκειται να γυρίσει και το άλλο μάγουλο».

Καθήμενος δίπλα από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού, στρατηγό Βίκτορ Μουζένκο, ο Ποροσένκο πρόσθεσε:

«Εύχομαι ειλικρινά ότι η τελευταία ευκαιρία για την έναρξη μιας μακράς και δύσκολης ειρηνευτικής διαδικασίας για πολιτική διευθέτηση δεν θα πάει χαμένη. Ως πρώτο βήμα δίνω τώρα την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας… για κατάπαυση του πυρός στις 00:00 της 15ης Φεβρουαρίου».

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Βλάντισλαβ Σελεζινόφ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συμμορφώθηκαν άμεσα με την εντολή του προέδρου και ότι τα βαρέα όπλα σίγασαν στο Ντόνετσκ και άλλες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η συμφωνία για εκεχειρία προβλέπει τη δημιουργία μιας ουδέτερης «νεκρής ζώνης» και την απόσυρση των βαρέων όπλων που ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων τους τελευταίους 10 μήνες.

Σχετικές ειδήσεις