ΚΟΣΜΟΣ

Κατεβάζει… ρολά το «εργοστάσιο μωρών» στην Ταϊλάνδη

Κατεβάζει… ρολά το «εργοστάσιο μωρών» στην Ταϊλάνδη

Νόμο με τον οποίο απαγορεύεται σε ζευγάρια αλλοδαπών να χρησιμοποιούν Ταϊλανδές παρένθετες μητέρες, μια πρακτική που είχε αναγάγει τη χώρα στο δημοφιλέστερο προορισμό για τον τουρισμό γονιμότητας, προκαλώντας ωστόσο πολλά σκάνδαλα, υιοθέτησε η Ταϊλάνδη.

Τον Αύγουστο, άλλωστε, ένα ζευγάρι Αυστραλών κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε το ένα από τα δίδυμα μωρά που απέκτησε μέσω μιας Ταϊλανδής παρένθετης μητέρας 21 ετών, παίρνοντας μόνο την υγιή αδελφή του.

Μια άλλη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, αφορούσε έναν πλούσιο Ιάπωνα που απέκτησε τουλάχιστον 16 παιδιά μέσω Ταϊλανδέζων παρένθετων μητέρων, μια υπόθεση που τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλέσει «εργοστάσιο μωρών».

Η πρώτη έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου δόθηκε τον Αύγουστο, ενώ ο νόμος υιοθετήθηκε την Πέμπτη (19/2) και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

«Ο νόμος έχει στόχο να εμποδίσει τις μήτρες των Ταϊλανδέζων να γίνουν οι μήτρες του κόσμου. Ο νόμος απαγορεύει στα ζευγάρια αλλοδαπών να έρχονται στην Ταϊλάνδη και να αναζητούν εμπορικές υπηρεσίες παρένθετης μητέρας», δήλωσε ο βουλευτής Ουάνλοπ Τανκανανούρακ.

Βάσει του νόμου ένα ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει παρένθετη μητέρα στην Ταϊλάνδη, με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο συζύγους – που πρέπει επίσης να είναι παντρεμένοι τουλάχιστον τρία χρόνια - έχει την ταϊλανδική υπηκοότητα.

Από την πλευρά τους οι παρένθετες μητέρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών, να είναι παντρεμένες, να έχουν ήδη τουλάχιστον ένα παιδί και να έχουν λάβει τη συγκατάθεση του συζύγου τους.

«Αν οι αλλοδαποί προσπαθήσουν να βρουν παράνομα» μια παρένθετη μητέρα, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη, προειδοποίησε ο Ουάνλοπ.

Επίσης η Ταϊλάνδη ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης κάθε διαφήμισης της πρακτικής αυτής.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Συμβούλιο της χώρας, περισσότερες από εκατό ιδιωτικές κλινικές ειδικεύονται σε θέματα αναπαραγωγής, περιλαμβανομένων των παρένθετων μητέρων. Από το εμπόριο αυτό γεννιούνταν πολλές εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο…

Οι επικριτές του νόμου επισημαίνουν πάντως ότι ενδέχεται να ωθήσει τη βιομηχανία αυτή στην παρανομία, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση σε καλούς γιατρούς και ιατρική φροντίδα για τους ασθενείς.