ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Συμφωνία Κιέβου-αυτονομιστών για απομάκρυνση των βαρέων όπλων

Ουκρανία: Συμφωνία Κιέβου-αυτονομιστών για απομάκρυνση των βαρέων όπλων

Στην υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, προχώρησαν η Ουκρανία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, όπως δήλωσε αξιωματικός του ουκρανικού στρατού.

«Τα έγγραφα υπεγράφησαν για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από όλη τη γραμμή του μετώπου», τόνισε ο στρατηγός, Ολεξάντρ Ροζμάζνιν (φωτό).

Αν και κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα (22/02), ο Ροζμάζιν εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του ο Έντουαρντ Μπασούριν διοικητής των φιλορώσων ανταρτών δήλωσε ότι οι αυτονομιστές θα ξεκινήσουν σήμερα τη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Το σχέδιο υπεγράφη χθες το βράδυ (21/02) Ξεκινώντας από σήμερα έχουμε δύο εβδομάδες για να απομακρύνουμε τα βαρέα όπλα», ανέφερε ο Μπασούριν.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο, πάντως, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν επιβεβαίωση ότι οι αντάρτες έχουν αρχίσει τη διαδικασία.

Οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο και του Λουχάνσκ Ίγκορ Πλοτνίσκι υπέγραψαν χθες ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των όπλων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο των ανταρτών DAN.

Η απομάκρυνση των όπλων περιλαμβάνεται στην ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ 2, που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η διαδικασία αυτή, που προϋποθέτει την πλήρη παύση των πυρών, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, όμως ακόμη δεν έχει αρχίσει εξαιτίας της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, την οποία κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Τις δύο τελευταίες ημέρες οι μάχες έχουν λίγο πολύ σταματήσει σε μεγάλο μέρος του μετώπου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Μινσκ 2, οι δύο πλευρές πρέπει να αποσύρουν «όλα τα βαρέα όπλα», προκειμένου να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη βάθους από 50 ως 140 χιλιόμετρα.

Σχετικές ειδήσεις