ΚΟΣΜΟΣ

Εσθονία: Eθνικές εκλογές σήμερα, ανησυχίες για αποσταθεροποίηση

Εσθονία: Eθνικές εκλογές σήμερα, ανησυχίες για αποσταθεροποίηση

Eθνικές εκλογές σήμερα (1/3) στην Εσθονία. Οι ανησυχίες εντείνονται σχετικά με την ασφάλεια της χώρας κυρίως λόγω της ανόδου του φιλορωσικού κόμματος. Η προσάρτηση της Κριμαίας και η ρωσική ανάμιξη στην Ουκρανία έχουν θορυβήσει την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία πήρε διαζύγιο από την ΕΣΣΔ το 1991 και το ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων της είναι ρωσόφωνοι.

Ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στα εσθονικά σύνορα μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία ενίσχυσαν τους φόβους για αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η δημοσκόπηση του οργανισμού TNS Emori που δημοσιεύθηκε χθες, Σάββατο (28/2), έδινε περίπου 22% της πρόθεσης ψήφου στο Κόμμα του Κέντρου, ακριβώς πίσω από το Κόμμα της Μεταρρύθμισης (26%) και τους σοσιαλδημοκράτες (19%), τους δύο σχηματισμούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία.

Η πιθανή καλή επίοδση του Κέντρου εξηγείται από την υποστήριξη την οποία προφέρει στο κόμμα αυτό η ρωσόφωνη μειονότητα αυτής της σχετικά εύπορης χώρας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Προηγούμενες δημοσκοπήσεις έφεραν το Κέντρο να προηγείται προεκλογικά, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές το κόμμα αυτό δεν έχει συμμάχους για να σχηματίσει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (101 έδρες) και ο σημερινός συνασπισμός αναμένεται πως θα παραμείνει στην εξουσία, με την υποστήριξη επίσης των συντηρητικών του IRL που πιστώνονται με το 16% της πρόθεσης ψήφου.

Ο ηγέτης του Κέντρου, ο Έντγκαρ Σαβισάαρ, είδε την δημοτικότητά του να μειώνεται πέρυσι, μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου δήλωσε πως εγκρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Πρώτος πρωθυπουργός μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ο Σαβισάαρ είναι από το 2007 δήμαρχος του Ταλίν.
"Η σημερινή κατάσταση της ασφάλειας θα διαρκέσει για μακρά περίοδο", δήλωσε ο πρωθυπουργός και μέλος του Κόμματος της Μεταρρύθμισης Τάαβι Ρόιβας, επικαλούμενος τις περιφερειακές εντάσεις. "Δεν πρόκειται μόνο για κακοκαιρία, πρόκειται για μια κλιματική αλλαγή", πρόσθεσε.

Ο Ρόιβας, ο οποίος στην ηλικία των 35 ετών είναι ο νεώτερος πρωθυπουργός της ΕΕ, ενώνει τη φωνή του με αυτές των ομολόγων του της Λετονίας και της Λιθουανίας που ζητούν μια αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ, κυρίως στους αιθέρες, ως απάντηση στην παρουσία του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας δύναμης "Αιχμή του δόρατος" που θα περιλαμβάνει 5.000 άνδρες και έξι κέντρα διοίκησης στην περιοχή, ένα από τα οποία στην Εσθονία.

Τα κοινωνικά θέματα, όπως το σχέδιο για την εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού 1.000 ευρώ και για τη μείωση των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση, αποτέλεσαν αντικείμενο ζωηρών συζητήσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 09:00 ως τις 20:00 (ώρα Ελλάδας). Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, δηλαδή σχεδόν 177.000 πρόσωπα, έχουν ήδη ψηφίσει μέσω του Ίντερνετ και τα πλήρη αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένονται γύρω στις 23:00 (ώρα Ελλάδας).

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων