ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: «Αποτρόπαιο έγκλημα» ο φόνος του Νεμτσόφ

Λαβρόφ: «Αποτρόπαιο έγκλημα» ο φόνος του Νεμτσόφ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα (02/03/2015) μιλώντας στο κύριο φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα πως ο φόνος του επικριτή του Κρεμλίνου Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένα "αποτρόπαιο έγκλημα" και πως ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείται της έρευνας που διεξάγεται για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Λαβρόφ μίλησε στο φόρουμ στη Γενεύη λίγο πριν από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της Κροατίας και της Σλοβακίας είχαν εκφράσει ανησυχία για το φόνο που έγινε την Παρασκευή στη Μόσχα.

Ο Κέρι και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν σήμερα στη Γενεύη για συνομιλίες σχετικά με την ουκρανική κρίση. Σε μια στιγμή που επικρατεί σχετική ηρεμία στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στους εξεγερμένους αυτονομιστές και τις δυνάμεις του Κιέβου, ο Κέρι είχε μια συνομιλία 80 λεπτών με τον Λαβρόφ, σχετικά με την οποία δεν έγινε τίποτε γνωστό αμέσως.

Μιλώντας στο φόρουμ του ΟΗΕ, ο Λαβρόφ κάλεσε επίσης την Ουκρανία να αποστασιοποιηθεί απ' αυτούς τους οποίους χαρακτήρισε "εξτρεμιστές" στις ανατολικές περιοχές και να ακολουθήσει μια πορεία προς την ειρήνη. Πρόσθεσε πως επιτεύχθηκε "απτή πρόοδος" στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν αυτό το μήνα στο Μινσκ και πως η κατάπαυση του πυρός "σταθεροποιείται".

Ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να άρει αυτό που αποκάλεσε "ντε φάκτο αποκλεισμό" της περιφέρειας του Ντονμπάς, να αποκαταστήσει τις οικονομικές σχέσεις, να καταβάλλει κοινωνικά επιδόματα και να εξασφαλίσει τις τραπεζικές υπηρεσίες και την ελευθερία της μετακίνησης από το Ντονμπάς προς άλλα τμήματα της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις