ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η δολοφονία του Νεμτσόφ αποτελεί σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία

Ομπάμα: Η δολοφονία του Νεμτσόφ αποτελεί σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε τη Δευτέρα (2/3) σε δημοσιογράφους ότι η δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Μπόρις Νεμτσόφ, αποτελεί ένα σημάδι επιδείνωσης του κλίματος στη Ρωσία, όπου τα πολιτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης έχουν γυρίσει χρόνια πίσω.

Ένοπλοι επιτέθηκαν στον Νέμτσοφ το βράδυ της Παρασκευής, πυροβολώντας τον θανάσιμα με αποτέλεσμα να χάσει ακαριαία τη ζωή του.

«Αυτό αποτελεί μια ένδειξη του κλίματος, τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ρωσίας, στην οποία η κοινωνία πολιτών, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, οι άνθρωποι που προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω του διαδικτύου, νιώθουν ολοένα και περισσότερο να απειλούνται και να τους επιβάλλονται περιορισμοί. Επίσης, συχνό είναι πλέον το φαινόμενο το κοινό να πληροφορείται μόνο μέσω των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση μέσων μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει απευθύνει έκκληση στις ρωσικές αρχές για τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Νέμτσοφ, ο οποίος θεωρείτο ένας από σημαντικότερους επικριτές του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Σε αυτό το σημείο, δεν έχω ιδέα τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που γνωρίζω είναι το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου, η ελευθέρια της συνάθροισης, η ελευθερία της πληροφόρησης, βασικά πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών στο εσωτερικό της Ρωσίας, είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν 4, 5 ή 10 χρόνια πριν».

Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι η δολοφονία του Νεμτσόφ αποτελεί «μέρος της κατάστασης που έχει επιτρέψει, κατά τη γνώμη μου, στη Ρωσία αυτό το είδος επιθετικότητας που έχει εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε.

Σχετικές ειδήσεις