ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορεύτηκε η παρουσία Ευρωπαίων πολιτικών στην κηδεία του Νεμτσόφ

Απαγορεύτηκε η παρουσία Ευρωπαίων πολιτικών στην κηδεία του Νεμτσόφ

Αρνητικά σχολιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι μόνο η άρνηση της Ρωσίας να επιτρέψει σε δύο Ευρωπαίους βουλευτές να παραστούν στην κηδεία του Μπόρις Νεμτσόφ.

Η Λετονή ευρωβουλευτής, Σάντρα Καλνιέτε, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας (02/03) ότι της απαγόρευσαν την είσοδο στο διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, ενώ η Ρωσία αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στο έδαφός της και στον πρόεδρο της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς.

Η στάση αυτή «αποτελεί μια ξεκάθαρη παραβίαση βασικών αρχών», σχολίασε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.

Η Καλνιέτε, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας και πρώην Ευρωπαία επίτροπος, «διαθέτει διπλωματικό διαβατήριο», υπογράμμισε η Κοτσίγιαντσιτς.

«Η δικαιολογία που δόθηκε αναφέρει ότι αποτελούσε απειλή για την κρατική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή δεν μοιάζει, κατά τη γνώμη μας, να είναι μια αξιόπιστη εξήγηση», συνέχισε η ίδια.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε ανάλογες αρνήσεις για λόγους προφανώς αυθαίρετους και λυπούμαστε», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

«Ζητάμε από τις ρωσικές Αρχές να επιδείξουν τη μέγιστη διαφάνεια και αναμένουμε μέτρα από την πλευρά τους ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον», είπε η Κοτσίγιαντσιτς, η οποία ζήτησε επίσης «τη δημοσιοποίηση των απαγορεύσεων εισόδου στο έδαφός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που τώρα δεν γίνεται».

Πρεσβευτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών και πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό, μεταξύ αυτών ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκέβιτσους, ο δήμαρχος της Ρίγας Νις Ουσάκοβς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Πάουλικ, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να παραστούν στην κηδεία του Νεμτσόφ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα.

Όμως ο πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια να μεταβεί εκεί ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Από την πλευρά της η Καλνιέτε δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της στο Twitter ένα έγγραφο της ρωσικής αστυνομίας το οποίο αναφέρει ότι της απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσία ως τον Νοέμβριο του 2019.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις