ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι αντάρτες απέρριψαν σχέδιο του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Συρία: Οι αντάρτες απέρριψαν σχέδιο του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Κατηγορηματικά απέρριψαν οι αντάρτες της Συρίας το σχέδιο του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός που τους μεταφέρθηκε από τον Στάφαν ντε Μιστούρα (φωτό) με τη δικαιολογία ότι «το σχέδιο αυτό θα ωφελήσει μόνο την κυβέρνηση της Συρίας σε βάρος της αντιπολίτευσης».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία προσπαθεί να επιτύχει την κήρυξη εκεχειρίας στην πόλη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που υποστηρίζονται από ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νόσρα αλλά και δυτικούς ισλαμιστές.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ έχει πει ότι η επίσημη Δαμασκός έχει εκφράσει την επιθυμία για ανακωχή έξι εβδομάδων στο Χαλέπι, σημειώνοντας όμως ότι ο συριακός στρατός ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση εκεί τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωποι του Στάφαν ντε Μιστούρα έφτασαν στο Χαλέπι νωρίτερα σήμερα, ανέφερε ένα μέλος της ομάδας του απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Στρατιωτικές και πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης στο Χαλέπι αρνήθηκαν να συναντηθούν με τον Στάφαν ντε Μιστούρα. σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπολίτευσης και της διοίκησης που έχει εγκαθιδρύσει στην πόλη, όπως ανακοίνωσε μια επιτροπή που ανέφερε ότι εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης, εκτός από το Μέτωπο αλ Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η ανακοίνωση της νεοσυσταθείσας Επαναστατικής Επιτροπής του Χαλεπίου αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της θα συνεδριάσουν με αξιωματούχους του ΟΗΕ, μόνο εάν η εκεχειρία οδηγήσει στην απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του στενού κύκλου των συνεργατών, καθώς και αν ασκηθεί δίωξη σε στελέχη του καθεστώτος με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

«Οι ταξιαρχίες της αντιπολίτευσης δεν βλέπουν κανένα σαφές σχέδιο για να επιτευχθεί η ειρήνευση στο Χαλέπι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ντε Μιστούρα», δήλωσε ο Οσάμα Άμπο Ζαΐντ, ένας νομικός σύμβουλος οργανώσεων της αντιπολίτευσης στη Συρία.

«Το σχέδιο προσφέρει μια διακοπή των μαχών και σίγουρα μόνο το καθεστώς θα ωφεληθεί από αυτήν», έκρινε ο ίδιος μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από το Χαλέπι.

Τον περασμένο μήνα, μια ακόμη αντάρτικη ομάδα επέκρινε τον ντε Μιστούρα, τον χαρακτήρισε «προκατειλημμένο» και δήλωσε ότι δεν θα τον συναντήσει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ