ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πολύνεκρη επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Πολύνεκρη επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ συγκεντρώνει στρατεύματα στην πόλη Γκουόζα, την οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της, στη βορειοανατολική Νιγηρία, και εκτέλεσε πολλούς κατοίκους της, ανέφεραν σήμερα Πέμπτη (5/3) ένας γερουσιαστής και μια αυτόπτης μάρτυρας.

Ο γερουσιαστής Άλι Ντούμε, που κατάγεται από την περιοχή αυτή, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει γίνει αποδέκτης πληροφοριών που αναφέρουν ότι καταφτάνει μεγάλος αριθμός τζιχαντιστών στην πόλη Γκουόζα η οποία αποτελεί μέρος του "χαλιφάτου" που έχει ιδρύσει η Μπόκο Χαράμ.

Τόσο ο Ντούμε όσο και μια κάτοικος της πόλης που κατάφερε να διαφύγει την Τρίτη είπαν ότι οι εξτρεμιστές έχουν σκοτώσει πολλούς ανθρώπους στην Γκουόζα που βρίσκεται στην Πολιτεία Μπόρνο.

Η γυναίκα είπε ότι οι ένοπλοι περικύκλωσαν μια ομάδα νέων ανδρών που μελετούσαν το Κοράνι μπροστά από την κατοικία ενός ντόπιου θρησκευτικού ηγέτη. Οι άνδρες εκτελέστηκαν κατόπιν μπροστά στα μάτια των συζύγων τους.

"Οι άνδρες της Μπόκο Χαράμ έφεραν καινούρια όπλα, μέσα σε κιβώτια, τα δοκίμασαν και σκότωσαν όλους τους άνδρες, αφού τους ανάγκασαν να ξαπλώσουν μπρούμυτα", είπε η γυναίκα αυτή που έχει καταφύγει στην πόλη Γιόλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανταμάουα.

Ο γερουσιαστής επιβεβαίωσε ότι πολλοί άνδρες έχουν εκτελεστεί και ότι οι ισλαμιστές διώχνουν από την πόλη τις γυναίκες και τα παιδιά. Σύμφωνα με τον Ντούμε, ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πόλη από μια ενδεχόμενη επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας και των στρατιωτών από το Τσαντ που δρουν στην περιοχή.

Η Γκόουζα κατελήφθη από την Μπόκο Χαράμ τον Ιούνιο του 2014. Από αυτήν ανακοίνωσε ο ηγέτης της οργάνωσης, ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, την ίδρυση ενός "χαλιφάτου" στις ζώνες που έχει υπό τον έλεγχό του, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Είναι αδιευκρίνιστο πόσοι κάτοικοι παραμένουν στην Γκόουζα αφού πολλοί είχαν ήδη φύγει από πέρσι και πέρασαν στο γειτονικό Καμερούν.

Σχετικές ειδήσεις