ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Εκ νέου ναυάγιο για τερματισμό του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν

Αιθιοπία: Εκ νέου ναυάγιο για τερματισμό του εμφυλίου στο Νότιο Σουδάν

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών του Νότιου Σουδάν, με τους εμπλεκόμενους να μην καταφέρνουν να φτάσουν σε συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και 15 μήνες.

Οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων, ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ρικ Μάκαρ, συνέχισαν να κωφεύουν στις αυξανόμενες εκκλήσεις και τις απειλές για κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

«Με λύπη σας ενημερώνω ότι οι συζητήσεις δεν κατέληξαν στις απαραίτητες προόδους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν εξ ονόματος της Igad, η οποία είχε δώσει διορία ως τις 5 Μαρτίου στις δύο πλευρές για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Μια τελευταία παράταση της διορίας λίγων ωρών σήμερα το πρωί, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, δεν είχε αποτέλεσμα.
«Οι συνέπειες της αδράνειας είναι ότι θα συνεχιστούν τα βάσανά σας, εσάς του λαού του Νότιου Σουδάν, και ένας παράλογος πόλεμος στη χώρα σας», πρόσθεσε ο Ντεσαλέν απευθυνόμενος στους πολίτες του Νότιου Σουδάν. «Είναι απαράδεκτο, τόσο ηθικά όσο και πολιτικά».

Ο Ντεσαλέν παραδέχθηκε ότι η ειρηνευτική διαδικασία, που ξεκίνησε ένα μήνα μετά την έναρξη της σύγκρουσης, θα πρέπει να αποκτήσει νέα ώθηση. Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει «ένα σχέδιο», το οποίο θα καταρτίσει μαζί με αφρικανικές και άλλες χώρες, για να βγει από την κρίση το Νότιο Σουδάν, χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Στις 23 Φεβρουαρίου, η Igad είχε χαρακτηρίσει τις συνομιλίες αυτές, τις όγδοες κατά σειρά, «τελευταία ευκαιρία».

Το Νότιο Σουδάν σπαράσσεται από τις 15 Δεκεμβρίου 2013 από έναν εμφύλιο πόλεμο, στον οποία αρχικά αντίπαλοι ήταν ένα μέρος του στρατού που παρέμενε πιστό στον πρόεδρο Κιρ και ένα άλλο που είχε ταχθεί με το μέρος του Μάκαρ. Έκτοτε περίπου είκοσι ένοπλες ομάδες ή παραστρατιωτικές οργανώσεις παίρνουν μέρος στη σύρραξη, η οποία χαρακτηρίζεται από εθνοτικού χαρακτήρα ωμότητες και έχει οδηγήσει τον πληθυσμό της χώρας στα πρόθυρα του λιμού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ρoή Ειδήσεων