ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Υπό κράτηση στενός συνεργάτης και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Σαρκοζί

Γαλλία: Υπό κράτηση στενός συνεργάτης και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Σαρκοζί

Υπό κράτηση, στο πλαίσιο της έρευνας για τις καταγγελίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του Νικολά Σαρκοζί το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη, τέθηκε την Παρασκευή (6/3) ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Κλοντ Γκεάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστές ερευνούν την κατάθεση 500.000 ευρώ σε έναν λογαριασμό του Γκεάν, που ανακαλύφθηκε το 2013.

Ο Γκεάν, ο οποίος υπήρξε επί δέκα χρόνια το δεξί χέρι του Σαρκοζί, δικαιολόγησε την ύπαρξη του ποσού αυτού λέγοντας ότι τα χρήματα προήλθαν από την πώληση σε έναν Μαλαισιανό δικηγόρο δύο πινάκων του 17ου αιώνα του Φλαμανδού ζωγράφου Άντρις φαν Έρτφελτ. Όμως ειδικοί αμφισβητούν ότι τα έργα αυτά έχουν τόσο μεγάλη αξία…

«Ο πρώην υπουργός, που έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας στο προεδρικό μέγαρο, τέθηκε υπό κράτηση νωρίς σήμερα», επεσήμαναν δικαστικές πηγές.

Οι κατηγορίες ότι η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί (προέδρου της Γαλλίας μέχρι το 2012) το 2007 χρηματοδοτήθηκε από τη Λιβύη, είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών του 2012. Ο δημοσιογραφικός ιστότοπος Mediapart είχε δημοσιεύσει τότε ένα έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι ο τότε ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του Σαρκοζί. Κάτι που ο πρώην πρόεδρος αρνείται.

Τον Απρίλιο, δε, του 2013 ξεκίνησε δικαστική έρευνα «παθητική και ενεργητική δωροδοκία», αλλά και για «αθέμιτη άσκηση επιρροής», βασιζόμενη στις καταγγελίες αυτές.

Είναι πάντως η τρίτη φορά που ο Γκεάν τίθεται υπό κράτηση για διαφορετικές υποθέσεις…