ΚΟΣΜΟΣ

Μάλι: Τρεις Ευρωπαίοι νεκροί από επίθεση σε εστιατόριο (videos)

Μάλι: Τρεις Ευρωπαίοι νεκροί από επίθεση σε εστιατόριο (videos)

Δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος και δύο Μαλινέζοι έπεσαν νεκροί το βράδυ της Παρασκευής, σε επίθεση που σημειώθηκε κατά ενός εστιατορίου στο Μπαμακό.

Ο ένας από τους νεκρούς ήταν Βέλγος αξιωματικός ασφαλείας που εργαζόταν στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα. Ενώ ο Γάλλος, όπως δήλωσε φίλος του, εργαζόταν για την αμερικανική εταιρία ICMS Αfrica, ειδική στις πολυτελείς κατασκευές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε στο εστιατόριο όπου συχνάζουν αλλοδαποί και άνοιξε πυρ.

Πέντε άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι αυτόπτες μάρτυρες αρνούνταν να καταθέσουν «από φόβο».

Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία προχώρησε σε δύο συλλήψεις υπόπτων οι οποίοι ανακρίνονται.Λίγο μετά, πάντως, διαπιστώθηκε πως επρόκειτο απλώς για κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου αλλά "δεν είχαν εμπλοκή" στη σημερινή επίθεση εναντίον εστιατορίου του Μπαμακό.

Οι ύποπτοι αυτοί, η ταυτότητα και η εθνικότητα των οποίων δεν έχουν γίνει γνωστές, «ανακρίνονται», δήλωσε μια από τις πηγές, η οποία πρόσθεσε ότι έχουν αρχίσει να δίνουν στους ερευνητές «ενδιαφέρουσες» πληροφορίες.

Το Μάλι είναι θέατρο εθνοτικών συγκρούσεων και μιας ισλαμιστικής εξέγερσης και προσπαθεί να ξαναβρεί τη σταθερότητα και την ειρήνη μετά το πραξικόπημα του 2012.

Ομάδες τζιχαντιστών που συνδέονται με την αλ Κάιντα, μεταξύ αυτών και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την άνοιξη του 2012 το βόρειο τμήμα του Μάλι.

Έκτοτε έχουν εκδιωχθεί από μεγάλος μέρος της περιοχής χάρη σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην οποία συμμετέχει και η Γαλλία.

Πάντως ολόκληρες περιοχές του βόρειου Μάλι εξακολουθούν να μην είναι υπό τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, όμως οι επιθέσεις των τζιχαντιστών, που αυξήθηκαν το καλοκαίρι, εναντίον των στρατευμάτων της αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα η οποία μετρά περίπου 10.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς, έχουν μειωθεί σε ένταση τον τελευταίο καιρό.

Στον απόηχο της επίθεσης, Γαλλία και το Μαλί συμφώνησαν στη λήψη νέων μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής.

"Οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν κοινά μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας στο Μαλί", αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε έπειτα από τη συνομιλία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον ομόλογό του τού Μαλί.

Την επίθεση καταδίκασε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από το Παρίσι όπου βρίσκεται χαρακτηρίζοντάς την "αποτρόπαιη και δειλή".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις