ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Παρασημοφορήθηκε ο Λουγκοβόι που είναι ύποπτος για τη δολοφονία του Λιτβινένκο

Ρωσία: Παρασημοφορήθηκε ο Λουγκοβόι που είναι ύποπτος για τη δολοφονία του Λιτβινένκο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε τη Δευτέρα (9/3) για «τις υπηρεσίες του προς το έθνος» τον Αντρέι Λουγκοβόι, τον βασικό ύποπτο για τη δηλητηρίαση, με ραδιενεργό πολώνιο το 2006 στο Λονδίνο, του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Ο Λουγκοβόι, ένας πρώην μυστικός πράκτορας που έγινε βουλευτής ενός εθνικιστικού κόμματος, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων που παρασημοφορήθηκαν από τον πρόεδρο Πούτιν μολονότι είναι καταζητούμενος από τη Βρετανία για την εμπλοκή του στον θάνατο του Λιτβινένκο.

Την 1η Νοεμβρίου 2006 ο Λιτβινένκο συναντήθηκε στο ξενοδοχείο Μιλένιουμ του Μέιφερ, στο δυτικό Λονδίνο, δύο πρώην συναδέλφους του από τη Ρωσία, τον Αντρέι Λουγκοβόι και τον επιχειρηματία Ντμίτρι Κόβτουν, με τους οποίους ήπιε ένα τσάι. Το ίδιο βράδυ αισθάνθηκε αδιαθεσία και τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 23 Νοεμβρίου, πέθανε από δηλητηρίαση με πολώνιο-210, μια ραδιενερή, ιδιαίτερα τοξική ουσία που είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευτεί. Έγινε έτσι το πρώτο θύμα μιας "δολοφονίας με ραδιενέργεια".

Σε επιστολή που συνέταξε στο νεκροκρέβατό του ο Λιτβινένκο κατηγόρησε τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε τη δολοφονία, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ο Αντρέι Λουγκοβόι παρασημοφορήθηκε για "τη συμβολή του στην ανάπτυξη του κοινοβουλευτικού συστήματος της Ρωσίας και τον ενεργό ρόλο του στο νομοθετικό έργο".

Μεταξύ άλλων το Κρεμλίνο παρασημοφόρθηκε επίσης τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ για "την πολυετή έντιμη δουλειά του και τις υπηρεσίες" που προσέφερε στο κράτος.

Η παρασημοφόρηση αυτή ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τη σύλληψη πέντε υπόπτων, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην αστυνομικός από την Τσετσενία, που κατηγορούνται για συμμετοχή στη δολοφονία του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαβεβαίωσε πάντως ότι πρόκειται για απλή σύμπτωση, διευκρινίζοντας ότι "απαιτούνται πολλοί μήνες προετοιμασίας για να συνταχθούν τα απαραίτητα έγγραφα για μια παρασημοφόρηση".