ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές για παραβίαση της εκεχειρίας

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές για παραβίαση της εκεχειρίας

Ο πόλεμος αλληλοκατηγοριών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με την τήρηση της εκεχειρίας καλά κρατεί. Αυτή τη φορά, ο στρατός της Ουκρανίας καταγγέλλει πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες, σε αντίθεση με ό,τι επιβάλλουν οι όροι της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, συγκεντρώνουν βαριά όπλα και τα αποθηκεύουν σε χώρους γύρω από το Ντονέτσκ.

Οι επιθέσεις μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όμως οι αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών περί παραβιάσεων της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τον περασμένο μήνα δείχνουν πόσο εύθραυστη συνεχίζει να είναι.

Η συμφωνία προβλέπει να αποσυρθούν άμεσα τα βαριά όπλα από τα μέτωπα.
Οι αντάρτες «συνεχίζουν να μεταφέρουν εντατικά οπλισμό και οβίδες πυροβόλων μέσω της σιδηροδρομικής διάβασης του Ντεμπάλτσεβε και να δημιουργούν αποθήκες οπλισμού γύρω από το Ντονέτσκ», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί τη διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων, έχει αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πλήρως την απόσυρση και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, διότι δεν του έχει παραχωρηθεί πρόσβαση σε όλες τις τοποθεσίες όπου μεταφέρονται τα όπλα.

Σύμφωνα με τον Λισένκο, η ενημέρωση του οποίου προς τους δημοσιογράφους μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, θέσεις του ουκρανικού στρατού υπέστησαν επιθέσεις 31 φορές από χθες Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων πέντε περιπτώσεων που χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα. Ο Λισένκο διευκρίνισε πως εννέα στρατιωτικοί τραυματίστηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.

Από την πλευρά των ανταρτών, αξιωματούχοι τόνιζαν πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις παραβίασαν την εκεχειρία 17 φορές μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, αλλά δεν έκαναν λόγο για απώλειες, όπως μετέδωσε η ειδησεογραφική υπηρεσία DAN των αυτονομιστών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάντως, κατήγγειλαν σήμερα με τον εντονότερο τρόπο την "κυριαρχία του τρόμου" στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία η οποία έχει επιβληθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες και τη Μόσχα.

"Μολονότι η Ουκρανία οικοδομεί ένα ειρηνικό, δημοκρατικό και ανεξάρτητο κράτος στο 93% του εδάφους της, η Κριμαία και η ανατολική Ουκρανία βρίσκονται υπό το κράτος του τρόμου" υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ, καταθέτοντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η Νούλαντ, που τηρεί πολύ σκληρή στάση απέναντι στη Μόσχα, καταδίκασε επίσης "την παράνομη κατοχή και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, καθώς και "τη βία και τις φοβερές λεηλασίες" στις οποίες επιδίδονται "η Ρωσία και οι μαριονέτες της, οι αυτονομιστές", στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις