ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διέψευσε ο Νταβούτογλου τις φήμες για ρήξη με τον Ερντογάν

Τουρκία: Διέψευσε ο Νταβούτογλου τις φήμες για ρήξη με τον Ερντογάν

Δεν υπήρξε καμία ρήξη με τον πρόεδρο Ερντογάν, επιμένει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σχετικά με το μέλλον του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στα καθήκοντά του, από τα οποία είχε παραιτηθεί προκειμένου να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι ο επαναδιορισμός του Χακάν Φιντάν από τον Τούρκο πρωθυπουργό αργά χθες το βράδυ στην θέση του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) ήταν αποτέλεσμα πιέσεων που άσκησε ο πρόεδρος Ερντογάν, καθώς είχε αντιταχθεί στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για μια βουλευτική έδρα.

Ο Φιντάν, που θεωρείται πιθανός μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είναι επίσης ένας από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, στην περίπτωση που κατάφερνε να επιτύχει να εκλεγεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο ίδιος θα μπορούσε πιθανόν να αναδειχθεί σε ισχυρό σύμμαχο του Νταβούτογλου και δυνητικά να περιορίσει την επιρροή του Ερντογάν.

«Ασκήθηκαν πιέσεις και εκείνος (ο Φιντάν) είπε "θα επιστρέψω στα καθήκοντά μου"» δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

«Ο καθένας μας γνωρίζει ότι η επιστροφή του Χακάν Φιντάν δεν είναι σωστή. Η κυβέρνηση τελεί υπό κηδεμονία».

Το εθνικιστικό κόμμα MHP επίσης ανέγνωσε στον επαναδιορισμό του Φιντάν μια κίνηση του Ερντογάν να εδραιώσει την εξουσία του.
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ενεργεί με στόχο να καταστήσει την MİT με όλη τη σημασία της έκφρασης την πίσω αυλή του, χρησιμοποιώντας την για τα πολιτικά του συμφέροντα» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ισμέτ Μπουγιουκαταμάν σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Βάση του τουρκικού Συντάγματος, ο Ερντογάν οφείλει ως πρόεδρος της χώρας να μην εμπλέκεται σε κομματικά ζητήματα, η αντίθεσή του ωστόσο στην παραίτηση του Φιντάν από την αρχηγία των μυστικών υπηρεσιών άφησε υπόνοιες για μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ του ιδίου και του Νταβούτογλου για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Νταβούτογλου από την πλευρά του υποβάθμισε τα περί σύγκρουσής του με τον Ερντογάν και υπερασπίστηκε την θέση του Φιντάν.
«Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία μεταξύ εμού και του προέδρου στο θέμα αυτό. Συμβουλευόμαστε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Νταβούτογλου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις