ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Έγκριση οικονομικής βοήθειας 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία

ΔΝΤ: Έγκριση οικονομικής βοήθειας 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία

Πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Το πρόγραμμα (βοήθειας) είναι φιλόδοξο και ενέχει κινδύνους, που συνδέονται ιδίως με τη σύρραξη στις ανατολικές περιοχές της χώρας» αναγνώρισε η ίδια η επικεφαλής του Ταμείο, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Ταμείο, επιβεβαιώνοντας την αναστολή μιας προηγούμενης γραμμής πιστώσεων που είχε εγκρίνει το ΔΝΤ προς το Κίεβο πριν από ένα χρόνο.

Το πράσινο φως του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, ισοδυναμεί με την άμεση εκταμίευση προς το ουκρανικό κράτος ενός πρώτου δανείου ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα υπόλοιπα δάνεια θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών υπό την προϋπόθεση οι αρχές να υλοποιήσουν τις δραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει ζητήσει το Ταμείο προκειμένου να εξυγιανθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, η ουκρανική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει δείγματα καλής θέλησης στον θεσμό ανακοινώνοντας τον τριπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και την αύξηση ύψους 70% του τέλους θέρμανσης.

«Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν μία «σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις» διαβεβαίωσε η Λαγκάρντ σε ένα δελτίο τύπου, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει παρουσιάσει μια δημοσιονομική πειθαρχία «σε ένα πολύ δυσχερές περιβάλλον».

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, αυτό το νέο πρόγραμμα, που εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα δώσει «περισσότερο χρόνο και ευελιξία» στις ουκρανικές αρχές προκειμένου να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της οικονομίας τους.

Εξάλλου η κυβέρνηση της Σουηδίας θα χορηγήσει ένα διμερές δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει έπειτα από 2 χρόνια ύφεσης και την ένοπλη σύρραξη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις