ΚΟΣΜΟΣ

Τραγική επέτειος: Τέσσερα χρόνια μετά τη διπλή θεομηνία της Ιαπωνίας (video & pics)

Τραγική επέτειος: Τέσσερα χρόνια μετά τη διπλή θεομηνία της Ιαπωνίας (video & pics)

Ο καταστροφικός σεισμός των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Ιαπωνία μία μέρα σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια. Το τσουνάμι που ακολούθηκε αποδείχτηκε ακόμα πιο καταστροφικό από τον ίδιο τον εγκέλαδο διάρκειας πέντε λεπτών, προκαλώντας τον απόλυτο όλεθρο.

Οι σειρήνες ήχησαν στις 2.46 μετά το μεσημέρι, τοπική ώρα. Λίγο μετά, ένας τεράστιος υδάτινος όγκος, κινούμενος με την ταχύτητα αεροσκάφους και φτάνοντας σε ύψος μέχρι και τα 40 μέτρα (περιφέρεια Ιουάτε), χτυπούσε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Οι εικόνες της θεομηνίας έμοιαζαν κινηματογραφικές: Πλοία κατέληγαν με ορμή στη στεριά. Φλεγόμενα σπίτια που «ταξίδευαν» μαζί με τόνους ερειπίων. Αεροσκάφη, αυτοκίνητα, και, ασφαλώς, χιλιάδες ζωές, στο έλεος των σαρωτικών κυμάτων. Το τσουνάμι αφάνισε από το χάρτη ολόκληρα χωριά και ξεκλήρισε εκατοντάδες οικογένειες.

Τα θεόρατα κύματα που προκάλεσε ο εγκέλαδος προκάλεσαν άνευ προηγουμένου ζημιές στους πυρηνικούς αντιδραστήρες των εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα, οδηγώντας τη χώρα στη χειρότερη πυρηνική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 15.891 νεκρούς της διπλής θεομηνίας. Άλλοι 2.584 καταγράφηκαν ως αγνοούμενοι.

Για χιλιάδες συγγενείς, η απουσία των σορών των δικών τους ανθρώπων αποδείχτηκε ακόμη πιο επώδυνη κι από την ίδια την απώλεια.

Περίπου 230.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι από τις περιοχές τους – πολλοί από αυτούς λόγω της πυρηνικής κρίσης.

Σχετικές ειδήσεις