ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο γύρω από το θάνατο του «τζιχαντιστή με το αγγελικό πρόσωπο» (photos)

Μυστήριο γύρω από το θάνατο του «τζιχαντιστή με το αγγελικό πρόσωπο» (photos)

Η Αυστραλία προσπαθεί να εξακριβώσει τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι ένας Αυστραλός έφηβος που είχε στρατολογηθεί στην οργάνωση ανατινάχθηκε στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα (12/03/2015) η υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

Το ΙΚ έδωσε στη δημοσιότητα χθες μια φωτογραφία αναφέροντας ότι σε αυτήν διακρίνεται ο Αμπού Αμπντάλα αλ-Αουστράλι πριν πραγματοποιήσει την επίθεση αυτοκτονίας στην ιρακινή πόλη Ραμάντι.

Αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης πρόσφατα ανέφεραν ότι το ψευδώνυμο του 18χρονου Αυστραλού Τζέικ Μπίλαρντι ήταν Αμπού Αμπντάλα αλ-Αουστράλι, ενώ τα ΜΜΕ τον αποκαλούσαν ''τζιχάντι Τζέικ''.

Εικόνες από την έκρηξη επίσης δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΙΚ.

"Επιβεβαιώνω ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση προσπαθεί να επαληθεύσει πληροφορίες ότι ο 18χρονος έφηβος Τζέικ Μπίλαρντι από τη Μελβούρνη σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στη Μέση Ανατολή", δήλωσε η Μπίσοπ στους δημοσιογράφους στο Περθ.

Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι 13 οχήματα πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον θέσεων του στρατού στο Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανμπαρ, χωρίς να διευκρινιστεί αν υπήρξαν θύματα.

Το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε σήμερα ότι ο Μπίλαρντι είχε αφήσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο σπίτι του πριν ταξιδέψει στη Συρία. Η Μπίσοπ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αυστραλιανές δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν ότι 90 πολίτες πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ και ότι 20 Αυστραλοί έχουν σκοτωθεί.

Δύο έφηβοι αδελφοί συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ την περασμένη εβδομάδα, ενώ προσπαθούσαν να φύγουν από την Αυστραλία για να ενταχθούν στους τζιχαντιστές του ΙΚ.

"Φαίνεται ότι το δέλεαρ, το δέλεαρ της κουλτούρας του θανάτου προσελκύει νεαρά άτομα και αυτό είναι πολύ σοβαρό ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασώσουμε τους νέους μας από το δέλεαρ αυτής της ξένης και ακραίας ιδεολογίας που προκαλεί σοκ", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ.

Η Αυστραλία είναι σε ύψιστη επιφυλακή λόγω της απειλής επιθέσεων από ριζοσπαστικοποιημένους μουσουλμάνους ή εγχώριους μαχητές που επιστρέφουν από τις μάχες στη Μέση Ανατολή. Τον Δεκέμβριο, δύο όμηροι και ένας ριζοσπάστης ισλαμιστής που αυτοαποκαλείτο "σεΐχης" και είχε δηλώσει πιστός στο ΙΚ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας για να τερματίσει ομηρεία στο Σίδνεϊ που είχε διαπράξει ο τελευταίος.

Σχετικές ειδήσεις