ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις τζιχαντιστών-κυβερνητικών δυνάμεων

Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις τζιχαντιστών-κυβερνητικών δυνάμεων

Πεδία μάχης θύμισαν πολλές περιοχές της κεντρικής Λιβύης το Σάββατο (14/03), εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών και δυνάμεων μιας ομάδας πιστής στην κυβέρνηση.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της ομάδας αλ Σορούκ, σύμμαχο της κυβέρνησης που έχει έδρα της την Τρίπολη και η οποία συστάθηκε από τη «Λιβυκή Αυγή», ένα συνασπισμό ισλαμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων.

Οι δυνάμεις της Λιβυκής Αυγής κατέλαβαν τον περασμένο Αύγουστο την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εκτοπίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ αλ Θινί στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Σορούκ και της τρομοκρατικής οργάνωσης που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα μέλος των δυνάμεων Σορούκ και να τραυματιστούν ακόμα 2», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Ισμαήλ Σουκρί.

Κάτοικοι επιβεβαίωσαν τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών που έλαβαν χώρα περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Σύρτη, στην οποία το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, ένα πανεπιστήμιο και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

«Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά από μια αναφορά που ήρθε ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε δημιουργήσει ένα σημείο ελέγχου σε έναν παραλιακό δρόμο και επιθεωρούσε τους διερχόμενους αυτοκινητιστές», δήλωσε ο Σουκρί.

«Οι δυνάμεις των Σορούκ έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να διαπιστώσουν τι συμβαίνει και δέχτηκαν επίθεση από μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η περιοχή ανατολικά της Σύρτης έχει μετατραπεί από τον Δεκέμβριο σε πεδίο μάχης, οπότε και οι δυνάμεις των Σορούκ έφτασαν εκεί με σκοπό να καταλάβουν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου της Λιβύης, το Ες Σιντέρ και το Ρας Λανούφ, τον έλεγχο των οποίων κατέχουν δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του αλ Θίνι.

Τα λιμάνια έχουν σταματήσει να λειτουργούν εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις