ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Βανουάτου (photos)

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Βανουάτου (photos)

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο Βανουάτου έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τη στιγμή που στο σημείο καταφθάνουν οι ομάδες διάσωσης.

Οι αρχές του αρχιπελάγους του Νοτίου Ειρηνικού κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να έρθουν σε επαφή με τα νησιά που βίωσαν τη δίνη των ανέμων του κυκλώνα που έπνεαν με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα. Εξαιτίας του Παμ ισοπεδώθηκαν κτήρια και καταστράφηκαν δρόμοι και γέφυρες.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός των νεκρών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ανέρχεται στους οκτώ, ενώ 20 ακόμα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ομάδων διάσωσης, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ολική καταστροφή στο νησί Τάνα, το οποίο βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Πορτ Βίλα.

«Αυτό που αντίκρισαν ήταν συντρίμμια παντού, ξεριζωμένη βλάστηση και ολόκληρα κομμάτια δέντρων», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Ζηλανδίας η Ορέλια Μπάλπε, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, επικαλούμενη δηλώσεις ενός πιλότου που κατάφερε να προσγειωθεί στο νησί.

Στην Πορτ Βίλα περίπου τα τρία τέταρτα των κτηρίων έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Μοιάζει ακριβώς σαν να έχει πέσει βόμβα στο κέντρο της πόλης», δήλωσε στέλεχος της Unicef.

Στρατιωτικές πτήσεις από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία μετέφεραν νερό, φάρμακα, είδη προσωπικής υγιεινής και προσωρινά καταλύματα για τους περίπου 10.000 ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη στο κεντρικό νησί της χώρας. Οι εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τη Δευτέρα προκειμένου να καταφθάσει βοήθεια και να έχουν τη δυνατότητα οι τουρίστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

Το BBC δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τις πρώτες εικόνες της βιβλικής καταστροφής.

Σχετικές ειδήσεις