ΚΟΣΜΟΣ

«Η διαπραγμάτευση με τον Άσαντ είναι σαν χειραψία με τον Χίτλερ»

«Η διαπραγμάτευση με τον Άσαντ είναι σαν χειραψία με τον Χίτλερ»

Σαφείς αιχμές προς τις ΗΠΑ με αφορμή τη δήλωση του Τζον Κέρι περί ανάγκης διαπραγμάτευσης με τον Μπασάρ αλ Άσαντ, άφησε την Τρίτη (17/03) ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον τελικά θα χρειαστεί να διαπραγματευθεί με τον Άσαντ, αν και χθες, Δευτέρα, το State Department διευκρίνισε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δεν αναφερόταν στον ίδιο προσωπικά αλλά στο καθεστώς του και ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διαπραγματευόταν ποτέ με τον Σύρο πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι οι φωνές εκείνες στη Δύση που λένε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει μια διαπραγμάτευση με τον Άσαντ «μας ωθούν να διερωτηθούμε για τις ανθρώπινες αξίες μας».

«Παρ' όλες αυτές τις σφαγές, παρά τη χρήση χημικών όπλων που ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή, αν μολαταύτα σφίξεις το χέρι του Άσαντ, αυτή η χειραψία θα μείνει στην ιστορία», επισήμανε ο Νταβούτογλου στην ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

«Δεν υπάρχει καμιά διαφορά ανάμεσα στο να σφίγγεις το χέρι με τον Άσαντ και το να σφίγγεις το χέρι του Αδόλφου Χίτλερ, του Σαντάμ Χουσέιν, του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει την αντιπολίτευση της Συρίας, αλλά το επίκεντρο της προσοχής τους έχει μεταφερθεί στην αντιμετώπιση των εξτρεμιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αφότου οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τεράστιες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, γεγονός το οποίο ερμηνεύθηκε ως μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις