ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Η Τεχεράνη πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Η Τεχεράνη πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις

Απολύτως συντονισμένες στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δηλώνουν οι μεγάλες δυνάμεις, μετά από συνεδρίαση στο Λονδίνο.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού με ενότητα για να εξασφαλίσουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, διαβάζοντας κοινό ανακοινωθέν που συντάχθηκε μαζί με τους ομόλογους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Συμφωνήσαμε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε βασικά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα ως προς τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη δυνατή μία συμφωνία», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Τώρα είναι ώρα, ιδιαίτερα για το Ιράν, να λάβει δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

Οι μεγάλες δυνάμεις του σχήματος "5+1" και η Τεχεράνη άρχισαν την περασμένη Δευτέρα νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «πολιτικής» συμφωνίας πριν από την 31η Μαρτίου για την επίλυση του θέματος που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και περισσότερο από δώδεκα χρόνια.

Η συμφωνία πλαίσιο θα εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων και θα προβλέπει τον έλεγχο των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα της προοδευτικής άρσης των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις