ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη: Πέθανε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας

Σιγκαπούρη: Πέθανε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας

Πλήρης ημερών, σε ηλικία 91 χρόνων, άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης και πρωτεργάτης του οικονομικού θαύματος της χώρας, Λι Κουάν Γιου. Στις αρχές Φεβρουαρίου είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με οξεία πνευμονία.

Πρώτος πρόεδρος της κυβέρνησης της πόλης-κράτους το 1959, οπότε η Σιγκαπούρη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, ο Λι Κουάν Γιου παρέμεινε επί τρεις δεκαετίες στην πρωθυπουργία, μέχρι το 1990.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου , η Σιγκαπούρη γνώρισε μία θεαματική οικονομική ανάπτυξη και έγινε μία από τις «ασιατικές τίγρεις».

Ο Λι Κουάν Γιου, στον οποίο πιστώνεται ο οικονομικός θρίαμβος της χώρας, παρέμεινε και μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία μία υψηλής επιρροής πολιτική προσωπικότητα στην Σιγκαπούρη και στην Ασία.

Πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, του Λι Χσιέν Λουνγκ, ο Λι Κουάν Γιου παραιτήθηκε το 1990 και παρέδωσε τη πρωθυπουργία στον Γκοχ Τσοκ Τονγκ, τον στενότερο συνεργάτη του. Αυτός στη συνέχεια παρέδωσε , το 2004, την εξουσία στον γιο του Λι.

Το Κόμμα Λαϊκής Δράσης του οποίου ο Λι Κουάν Γιου υπήρξε συνιδρυτής, επικρατεί στις εκλογές συνεχώς από το 1959 και σήμερα ελέγχει τις 80 από τις 87 έδρες του κοινοβουλίου.

Σε βιβλίο που εκδόθηκε το 2003, τρία χρόνια μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο Λι Κουάν Γιου λέει ότι αισθάνεται όλο και περισσότερο αδύναμος και ότι προσβλέπει σε έναν γρήγορο θάνατο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ