ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία και Κόσοβο: Περαιτέρω οικονομική συνεργασία

Αλβανία και Κόσοβο: Περαιτέρω οικονομική συνεργασία

Η Αλβανία και το Κόσοβο υπέγραψαν 11 συμφωνίες και μνημόνια οικονομικής συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς, όπως ανέφερε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι

Οι συμφωνίες αυτές υπεγράφησαν μετά τη δεύτερη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων των Τιράνων και της Πρίστινας.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ως πολύ σημαντική σχετικά με τα "βήματα" ενίσχυσης της συνεργασίας που ανέλαβαν οι δύο κυβερνήσεις.
Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να άρουν όλα τα εμπόδια, ώστε η οικονομική συνεργασία να είναι πολύ πιο αποδοτική δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ίσα Μουστάφα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι οι Αλβανοί είναι ένα παράδειγμα της συνύπαρξης με άλλες εθνότητες, και για τον λόγο αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση της Σερβίας να εγγυηθεί στους Αλβανούς της κοιλάδας του Πρέσεβο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ό,τι εγγυάται η κυβέρνηση της Πρίστινας για του Σέρβους του βορείου τμήματος του Κοσόβου.

Αναφορικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της περιοχής, ο Έντι Ράμα, δήλωσε: Το καθεστώς της βίζας σήμερα είναι κυνική αδικία προς το Κόσοβο. Παραβιάζει όχι μόνο την αξιοπρέπεια του Κοσόβου, αλλά της ίδιας της Ευρώπης. Η διατήρηση του Κοσόβου, υπό το καθεστώς της βίζας, αποτελεί ντροπή για την ΕΕ.