ΚΟΣΜΟΣ

Πτώση αεροπλάνου: Συνεχίζονται οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες

Πτώση αεροπλάνου: Συνεχίζονται οι έρευνες - Συγκλονιστικές εικόνες

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλεί η νέα αεροπορική τραγωδία στην καρδιά της Ευρώπης. Και150 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της θυγατρικής της Lufthansa, Germanwings, έχασαν την ζωή τους μετά την συντριβή του Airbus στις γαλλικές Άλπεις -Το αεροπλάνο έχανε ύψος σταδιακά επί 18 λεπτά και βρέθηκε από τα 28.000 πόδια στα 2.000 πόδια -Απαντήσεις περιμένουν οι ειδικοί από το «μαύρο κουτί».

ΓΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η LUFTHANSA - ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΤΟ AIRBUS Α320 ME 150 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ

Το Airbus της Germanwings που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ, συνετρίβη το πρωί της Τρίτης (24/03/2015) με ταχύτητα 650 χιλιομέτρων την ώρα σε ορεινή, δύσβατη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, παρασύροντας στο θάνατο τους 144 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία το αεροπλάνο έχανε ύψος σταδιακά επί 18 λεπτά και βρέθηκε από τα 28.000 πόδια στα 2.000 πόδια με αποτέλεσμα να συντριβεί. Οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις στο «μαύρο κουτί», προκειμένου να εξηγήσουν τη «σιγή ασυρμάτου» καθώς η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος ήταν όταν πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο. Στη συνέχεια το Airbus A320 άρχισε σταδιακά να χάνει ύψος μοιάζοντας να έχει μπει σε διαδικασία προσγείωσης.

Δείτε live τι μεταδίδει η γαλλική τηλεόραση:

Στα χέρια των ειδικών στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων στο Παρίσι βρίσκεται το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus. Το μαύρο κουτί το οποίο βρέθηκε στον τόπο της συντριβής είναι αυτό στο οποίο καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο (CVR), όμως έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με πηγή του AFP.

O Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι παρά τις ζημιές, το μαύρο κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντληθούν πληροφορίες, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις μπορεί και μέσα στις επόμενες ώρες, όπως αναφέρει το BBC.

boite noire

Η εξέταση του CVR θα επιτρέψει στους ερευνητές να ακούσουν τις συνομιλίες ανάμεσα στους πιλότους, αλλά επίσης όλους τους ήχους και τις ανακοινώσεις που ακούσθηκαν στο πιλοτήριο και τους συναγερμούς που μπορεί ενδεχομένως να ήχησαν. Μια λεπτομερέστερη ακουστική ανάλυση μπορεί επίσης να επιτρέψει να γίνει γνωστή για παράδειγμα η κατάσταση λειτουργίας των κινητήρων.

Συνέντευξη Τύπου γύρω από το μαύρο κουτί αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης.

Ερωτηματικά γεννώνται καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Οικολογίας και αρμόδιας για θέματα μεταφορών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, το αεροπλάνο βρισκόταν σε πορεία καθόδου, όχι για 8 λεπτά, αλλά για 18. Η Ρουαγιάλ σε δηλώσεις της είπε ότι οι πιλότοι σταμάτησαν κάθε επικοινωνία στις 10.31 π.μ. όταν το αεροσκάφος ήταν ακόμα πάνω από τη Μεσόγειο.

Εκτιμάται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 18 λεπτά αργότερα, ενώ αναφέρεται ότι έχασε ύψος δίχως να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Τα πιθανότερα σενάρια, όπως αναφέρει το BFM TV, κάνουν λόγο για κάποιο τεχνικό πρόβλημα, ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Οι έρευνες που διακόπηκαν για τη νύχτα μετά τη συντριβή ξεκίνησαν και πάλι σήμερα τα χαράματα στις νότιες γαλλικές Άλπεις, όπου αναμένονται ο Φρανσουά Ολάντ, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μαριάνο Ραχόι.

Δεκάδες χωροφύλακες μιας ορεινής μονάδας μεταβαίνουν σ' αυτή την πολύ δύσβατη περιοχή των Άλπεων της Άνω Προβηγκίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της θυγατρικής χαμηλού κόστους της Lufthansa, το οποίο είχε αναχωρήσει χθες, Τρίτη, το πρωί από τη Βαρκελώνη (Ισπανία) με προορισμό το Ντίσελντορφ (Γερμανία), με 144 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Οικολογίας και αρμόδια για θέματα μεταφορών, το αεροπλάνο άρχισε να «κατεβαίνει στις 10:31 το πρωί της Τρίτης», σημειώνοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται. «Το σενάριο τρομοκρατικού χτυπήματος δεν είναι το πιο πιθανό», υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς υποστήριξε ότι σε «αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία αιτία» της πτώσης του αεροπλάνου.

Οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες ήταν Γερμανοί και Ισπανοί. Χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης, ενώ τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για φρικιαστικές εικόνες...

lufthansa
μεσα

Μια πτήση ακυρώθηκε σήμερα από την Germanwings. «Ορισμένα πληρώματα δεν είναι έτοιμα» να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Ο όμιλος Lufthansa, θυγατρική του οποίου είναι η Germanwings, κάλεσε τους συνεργάτες του σ' ολόκληρο τον κόσμο να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 11:53 (ώρα Ελλάδας), την ώρα που συνέβη χθες η καταστροφή. «Η Germanwings ματαιώνει μια πτήση και κατά τα λοιπά εφαρμόζει σήμερα, την επομένη του δυστυχήματος στη Γαλλία, το κανονικό πρόγραμμα των πτήσεών της», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ μία εκπρόσωπος είχε αρχικά κάνει λόγο για πολλές πτήσεις που ακυρώνονται. «Ορισμένα πληρώματα, λόγω του πόνου και της συγκίνησης, δεν είναι σήμερα έτοιμα» να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους, υπογράμμισε η εταιρεία και εξέφρασε την κατανόησή της για το γεγονός «διότι ορισμένοι από τους συνεργάτες αυτούς έχασαν πολύ καλούς φίλους στο πλήρωμα» του αεροπλάνου που συνετρίβη.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του ομίλου Lufthansa Κάρστεν Σπορ δήλωσε σήμερα ότι το αεροπλάνο ήταν «τεχνικά άμεμπτο», ενώ χαρακτήρισε «ανεξήγητο» το δυστύχημα.

Πάντως, 24 ώρες σχεδόν μετά την τραγωδία, δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα από την εταιρεία η επίσημη λίστα των επιβατών, γεγονός που προκαλεί σύγχυση και γεννά ερωτηματικά.

Την ίδια στιγμή διάφορα σενάρια κυκλοφορούν στα διεθνή ΜΜΕ, με την Daily Mail να κάνει λόγο για τεχνικά προβλήματα τα οποία μάλιστα είχαν καθηλώσει στο έδαφος το μοιραίο αεροσκάφος, 24 ώρες πριν τη μοιραία πτήση. Τα σενάρια αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου η εταιρεία τόνισε ότι είχαν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και το Airbus ήταν απόλυτα ασφαλές για να πραγματοποιεί πτήσεις.

«Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι ότι η ταχεία απώλεια ύψους του αεροσκάφους είναι ανεξήγητη» δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας. «Δεν υπήρξε καμία επαφή μέσω ασυρμάτου και σε σύντομο χρόνο το αεροσκάφος έχασε ύψος» πριν πέσει στα βουνά, πρόσθεσε. «Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το αεροπλάνο μέσω ραδιοσυχνότητας αλλά δεν έλαβαν καμία μια απάντηση», είπε. Σύμφωνα επίσης με τον εισαγγελέα «δώδεκα ιατροδικαστές και ειδικοί ανθρωπολόγοι» είναι σε ετοιμότητα για να γίνει η αναγνώριση των θυμάτων χρησιμοποιώντας δείγματα DNA.

Σύμφωνα με ερευνητές η πρόσκρουση του αεροσκάφους στην βουνοπλαγιά ήταν τρομακτική. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν πηγές που μετέχουν στις έρευνες για την περισυλλογή κομματιών του αεροπλάνου «τα μεγαλύτερα μέρη που έχουν εντοπιστεί, δεν είναι μεγαλύτερα από μια βαλίτσα». Μεταξύ των αναρίθμητων συντριμμιών «μόνο το σύστημα προσγείωσης μπορεί να προσδιοριστεί» επιβεβαίωσε ένας ερευνητής. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το αεροπλάνο πραγματικά κομματιάστηκε κατά την πρόσκρουσή στο έδαφος.

 81882159 81882158

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι είναι ένα δυστύχημα και ότι άλλο θα ειπωθεί είναι φήμη», υποστήριξε εχθές ο Χέικε Μπίρλεμπανχ αντιπρόεδρος της Lufthansa σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρκελώνη.

Πέντε υπουργοί της γαλλικής, της γερμανικής και της ισπανικής κυβέρνησης πέταξαν πάνω από τον τόπο της τραγωδίας μεταφέροντας «δραματικές εικόνες».

«Αυτές είναι οι εικόνες της φρίκης, είναι μια τρομερή τραγωδία», δήλωσε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μεταβούν στον τόπο της καταστροφής σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Αναφερόμενος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «στις εθνικότητες που έχουν επιβεβαιωθεί», ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς υπενθύμισε ότι τα περισσότερα θύματα είναι «Γερμανοί και Ισπανοί». «Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει, υπάρχουν και άλλες επιβεβαιωμένες εθνικότητες, που είναι κάτοικοι Αργεντινής, Αυστραλίας, Βελγίου, Κολομβίας, Δανίας, Βρετανίας, Ισραήλ, Ιαπωνίας, Μαρόκου, Μεξικού και Ολλανδίας», πρόσθεσε.

«Δεν έχουμε ακόμη έναν εντελώς οριστικό κατάλογο, όμως αυτό έχει σχέση με τις διαδικασίες (που πρέπει να ακολουθήσουν) οι αεροπορικές εταιρείες», εξήγησε ο Φαμπιούς. «Κανονικά η χώρα από την οποίο απογειώθηκε το αεροπλάνο, σε αυτή την περίπτωση η Ισπανία, πρέπει να δώσει τις πληροφορίες, όμως πρέπει επίσης να γίνουν και επιβεβαιώσεις», διευκρίνισε.

«Εναπόκειται στην εταιρεία Lufthansa καθώς και στις ισπανικές και γερμανικές αρχές να δώσουν, ελπίζω το συντομότερο δυνατό, το σύνολο των στοιχείων αυτών», επεσήμανε ο Βαλς.

Εξάλλου ο Ισπανός υφυπουργός Ασφάλειας Φρανσίσκο Μαρντίνεθ δήλωσε ότι τουλάχιστον 49 Ισπανοί επέβαιναν στο Airbus που συνετρίβη.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ταυτοποιήσει 49 Ισπανούς», είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού εξήγησε ότι οι αρχές κατάφεραν να καταρτίσουν αυτό τον κατάλογο συγκρίνοντας τη λίστα επιβατών με τα στοιχεία που έδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Παράλληλα η εταιρεία Germanwings επεσήμανε ότι τουλάχιστον 72 Γερμανοί είναι μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας, ανάμεσά τους και 16 μαθητές ενός λυκείου, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον αριθμό που είχε ανακοινωθεί χθες Τρίτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings Τόμας Βίνκελμαν μίλησε για 35 Ισπανούς πολίτες, αλλά διευκρίνισε ότι η εθνικότητα κάποιων επιβατών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η Germanwings και η μητρική της εταιρεία Lufthansa έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις οικογένειες 123 από τα θύματα, πρόσθεσε ο Βίνκελμαν, ενώ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες 27 ακόμη νεκρών με τη βοήθεια του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ στον λογαριασμό του στο Twitter το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αναφέρει πως ο Βίνκελμαν έκανε λόγο για δύο Αμερικανούς μεταξύ των θυμάτων.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα (25/03/2015), δύο τραγουδιστές της όπερας του Ντίσελντορφ, ο μπάσος βαρύτονος Όλεγκ Μπρίγιακ 54 ετών και η κοντράλτο Μαρία Ράντνερ 33 ετών, βρίσκονταν ανάμεσα στους 150 επιβαίνοντες. Ο διάσημος βαρύτονος της Οπερας του Ντίσελντορφ επέστρεφε στην πατρίδα του έπειτα από παράσταση που είχε δώσει στο Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης. Μαζί του στη μοιραία πτήση ήταν και η Γερμανίδα μέτζο-σοπράνο Μαρία Ράντνερ, η οποία επέστρεφε στη Γερμανία μετά την παράστασή της στο Gran Teatre del Liceu συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και το γιο της.

Στο σημείο επιχειρούν σήμερα ελικόπτερα, ενώ οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.

«Τα πιο μεγάλα κομμάτια από πτώματα που έχουν εντοπισθεί, δεν είναι μεγαλύτερα απ' αυτή τη μικρή βαλίτσα», δήλωσε ένας ερευνητής.

Ανάμεσα στα αναρίθμητα συντρίμμια, «μόνο το σύστημα προγείωσης μπορεί να αναγνωριστεί», επιβεβαίωσε ένας ερευνητής που βρίσκεται στο σημείο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αεροπλάνο διαλύθηκε κατά τη σύγκρουσή του στη βραχώδη πλαγιά.

Οι εικόνες από αέρος που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν μία τεράστια ορεινή περιοχή γεμάτη με συντρίμμια. «Το αεροπλάνο έχει διαλυθεί. Κανένα κομμάτι από τα συντρίμμια του δε φαίνεται μεγαλύτερο από ένα "μικρό αυτοκίνητο"», δήλωσε ο αξιωματούχος της περιοχής.

syntrimmia 1

Αυτή είναι η πρώτη αεροπορική τραγωδία στη Γαλλία από τη συντριβή του Concorde της Air France, στις 25 Ιουλίου του 2000 λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ στο Παρίσι.

Ένα ακόμη τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, σχεδόν στην ίδια περιοχή, είχε συμβεί πριν από 52 χρόνια, την 1η Σεπτεμβρίου του 1953. Σύμφωνα με τα αρχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο αεροπορικό δυστύχημα του 1953, είχαν σκοτωθεί 42 άτομα όταν ένα αεροσκάφος της Air France είχε καταπέσει 16 χιλιόμετρα από την πόλη Μπαρσελονέτ, πολύ κοντά στον τόπο της τωρινής καταστροφής

Σχετικές ειδήσεις