ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Δυνάμεις των Χούτι κατέλαβαν μεγάλη αεροπορική βάση

Υεμένη: Δυνάμεις των Χούτι κατέλαβαν μεγάλη αεροπορική βάση

Οι δυνάμεις που πολεμούν εναντίον του προέδρου της Υεμένης κατέλαβαν σήμερα την αεροπορική βάση του Αλ-Άναντ, τη σημαντικότερη της χώρας στο νότο, πλησιάζοντας περισσότερο στο Άντεν όπου έχει καταφύγει ο αρχηγός του κράτους, έγινε γνωστό από μια στρατιωτική πηγή και κατοίκους.

"Οι Χούτι (σιίτες πολιτοφύλακες οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με στρατιωτικούς που αντιτίθενται στον πρόεδρο) πήραν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης του Αλ-Άναντ", από την οποία αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης οι αμερικανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν εκεί, δήλωσε η στρατιωτική πηγή.

Η βάση, η οποία βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, έπεσε "έπειτα από περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις" με τις ένοπλες δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Αμπντ-Ράμπο Μανσούρ Χάντι και την ήλεγχαν έως τώρα, πρόσθεσε η πηγή.

Αφού εξασφάλισαν τον έλεγχο της βάσης του Αλ-Άναντ, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον Χάντι προχώρησαν στη συνέχεια προς το νότο και βρίσκονται σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από την Αλ-Χούτα, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Λάχετζ, που συνορεύει με αυτή του Άντεν, δήλωσε ακόμη η πηγή αυτή.

Οι Χούτι και οι στρατιωτικοί σύμμαχοί τους φέρεται ότι έχουν φθάσει σε απόσταση 40 χλμ. από το Άντεν, όπου κατέφυγε ο Χάντι τον περασμένο μήνα, όταν διέφυγε από την πρωτεύουσα Σαναά.

Το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα των Χούτι κατέλαβε τους τελευταίους μήνες το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας και αμφισβητεί τη νομιμότητα του συμμάχου των ΗΠΑ προέδρου Χάντι.

Σχετικές ειδήσεις