ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Airbus: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Λούμπιτς με τρομοκρατία»

Συντριβή Airbus: «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον Λούμπιτς με τρομοκρατία»

Παρότι επιβεβαίωσε την πληροφορία που θέλει τον συγκυβερνήτη του μοιραίου Air Bus, Αντρέας Λούμπιτζ, να ρίχνει ουσιαστικά εσκεμμένα το αεροσκάφος, προκαλώντας τον θάνατο του ίδιου και 149 ακόμη ατόμων, ο CEO (Chief Executive Officer) της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, υποστήριξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τον 28χρονο υπεύθυνο του δυστυχήματος με τρομοκρατία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα δήλωσε ο εκ των επικεφαλής της «μαμάς» εταιρείας της Germanwings, σε εκπροσώπους του Τύπου, που κυριολεκτικά τον βομβάρδισαν στις ερωτήσεις, η θεωρία του εισαγγελέα της Μασσαλίας, Μπρις Ρομπέν περί εσκεμμένης πρόσκλησης του δυστυχήματος από τον συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, επιβεβαιώνεται και από τη Lufthansa.

«Είμαστε συντετριμμένοι. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Θα μας πάρει καιρό για να μάθουμε γιατί συνέβησαν όλα αυτά. Πρόκειται για ένα τραγικό περιστατικό, το χειρότερο από κάθε άλλο στην ιστορία της εταιρείας. Έχουμε πολύ σύγχρονο πρόγραμμα επιλογής πιλότων και συγκεκριμένα ψυχολογικά τεστ που πρέπει να περάσουν οι υποψήφιοι. Ο Λούμπιτζ εργαζόταν στην εταιρεία από το 2008 και δεν υπήρχε ένδειξη ότι αποτελούσε κίνδυνο», τόνισε αρχικά ο Σπορ.

«Έγιναν κάποιες αλλαγές πρόσφατα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης δυνατής ασφάλειας, στοιχείο που αποτελεί προτεραιότητα για μας. Όταν κάποιος από τους κυβερνήτες εγκαταλείπει το κόκπιτ, έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει για την επιστροφή του χτυπώντας ένα κουδούνι που βρίσκεται εξωτερικά. Υπάρχει, μάλιστα και κάμερα εντός του πιλοτηρίου, ούτως ώστε ο κυβερνήτης που βρίσκεται μέσα να γνωρίζει ποιος επιθυμεί να εισέλθει. Υπάρχει κουμπί που ξεκλειδώνει αυτή την πόρτα.

Και επειδή το ενδεχόμενο να χάσει κάποιος από τους δύο κυβερνήτες τις αισθήσεις του και να μην είναι σε θέση να πατήσει το κουμπίμ δεν είναι απίθανο, υπάρχει πρόβλεψη η πόρτα να ανοίξει έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε το αεροσκάφος να μην είναι ακυβέρνητο. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει αν ο εντός του πιλοτηρίου θέλει να τη διατηρήσει κλειδωμένη.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μία πτήση γνωρίζουν τον κώδικα ανοίγματος της πόρτας, εντούτοις στη συγκεκριμένη πτήση ο συγκυβερνήτης εμπόδισε την είσοδο στον κυβερνήτη, πιέζοντας συνεχώς το κουμπί που κλειδώνει την πόρτα. Δυστυχώς, «όποια κι αν είναι τα μέτρα ασφαλείας που μπορεί να έχει μια εταιρεία, όσο αυστηρές κι αν είναι οι διαδικασίες, τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει μια τέτοια μεμονωμένη πράξη».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Λούμπιτζ είχε διακόψει για κάποιο διάστημα την εκπαίδευσή του, ο Σπορ αρκέστηκε να πει ότι «αυτό συνέβη για λίγους μήνες και δεν μπορώ να πω τον λόγο. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ήταν σε θέση να πετάξει το αεροσκάφος. Είχε περάσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Ούτως ή άλλως, γίνονται σε όλους συγκεκριμένα τεστ που βασίζονται σε ευρωπαϊκές νόρμες, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να 'πετάξει' το αεροσκάφος στην περίπτωση που ο κυβερνήτης δεν δύναται να το πράξει».

Στη διαπίστωση δημοσιογράφου ότι με 150 ακόμη ζωές να χάνονται με αυτόν τον τρόπο, η εμπιστοσύνη του κόσμου σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των αεροσκαφών έχει κλονιστεί, ο CEO της Lufthansa εξήγησε ότι «το κοινό αίσθημα ενδεχομένως και να έχει επηρεαστεί, ωστόσο το αεροπλάνο εξακολουθεί να αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο ταξιδιού. Χιλιάδες αεροσκάφη απογειώνονται και προσγειώνονται καθημερινά κι εμείς από την πλευρά μας, καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσουμε ακόμη περισσότερη ασφάλεια για τους επιβάτες και τους εργαζόμενούς μας».

Ο Σπορ δεν απάντησε «όχι» στην ερώτηση «μπορείτε να αποκλείσετε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, ισχυρίστηκε, όμως, ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αρχές, δεν συνδέουν τον Λούμπιτζ με τρομοκρατία.

Ερωτηθείς, τέλος, αν επιτρέπεται η είσοδος στο πιλοτήριο σε κάποιον τρίτο πέρα από τους κυβερνήτες, απάντησε αρνητικά. «Υπάρχουν εταιρείες που την επιτρέπουν. Σε εμάς κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά...».

Κλείνοντας, δεσμεύτηκε ότι η Lufthansa θα αποζημιώσει τις οικογένειες όλων των θυμάτων...

Σχετικές ειδήσεις