ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: 39 άμαχοι νεκροί το πρώτο 24ωρο της επιχείρησης

Υεμένη: 39 άμαχοι νεκροί το πρώτο 24ωρο της επιχείρησης

Τουλάχιστον 39 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Υεμένη κατά το πρώτο 24ωρο της υπό την Σαουδική Αραβία στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Σαναά.

Την ίδια ώρα, το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα δια στόματος του υπουργού του Καουάτζα Άσιφ ότι δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα παράσχει στρατιωτική στήριξη στον συνασπισμό. "Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση να συμμετάσχουμε σε αυτό τον πόλεμο. Δεν υποσχεθήκαμε τίποτα. Δεν έχουμε υποσχεθεί καμία στρατιωτική υποστήριξη στον υπό την Σαουδική Αραβία συνασπισμό στην Υεμένη. Στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ, πυροδοτείται ο διχασμός και πρέπει να περιοριστεί", δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου σχολιάζοντας ότι η κρίση κινδυνεύει να επηρεάσει και το Πακιστάν.

Σήμερα (27/03) τα ξημερώματα, πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας υπό το Ριάντ έπληξαν στόχους κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην ελεγχόμενη από τους Χούτι πρωτεύουσα, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, καθώς και στο προπύργιο της οργάνωσης στα βόρεια της χώρας.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς-- που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, ισχυρό σύμμαχο των Χούτι--στα περίχωρα της Σαναά, περιλαμβανομένης μίας κοντά στο προεδρικό μέγαρο σε νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Οι βομβαρδισμοί είχαν στόχους δύο περιοχές στο βόρειο προπύργιο των Χούτι, σύμφωνα με πηγές των φυλών. Επλήγησαν μία αγορά στην Κατάφ αλ Μποκάα, βορείως της επαρχίας Σααντά, καθώς και η συνοικία Σάντα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν και μία αεροπορική βάση στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Μαρίμπ στα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένας σταθμός ραντάρ που απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την πετρελαιοπηγή Σάφερ, σύμφωνα με τους κατοίκους.

Παρότι η Μαρίμπ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων Χούτι, που είναι ο κύριος στόχος της επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία, στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις πιστές στον Σάλεχ.

Κατά τις αεροπορικές επιδρομές επλήγησαν ακόμη αποθήκες πυραύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις