ΚΟΣΜΟΣ

H IKEA σχεδιάζει καταλύματα για πρόσφυγες

H IKEA σχεδιάζει καταλύματα για πρόσφυγες

Η σουηδική εταιρεία οικιακού εξοπλισμού IKEA ανακοίνωσε την Παρασκευή (27/03) ότι έλαβε την πρώτη της παραγγελία για την κατασκευή προσωρινών καταλυμάτων μεταναστών σε επίπεδες συσκευασίες και πρόσθεσε ότι αναμένει να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει την παραγωγή της μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αφού σχεδίασε τα καταλύματα σε συνεργασία με την Better Shelter, την εταιρεία κοινωνικής οικονομίας του Ιδρύματος του IKEA, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) υπέγραψε μια συμφωνία για να παραλάβει 30.000 μονάδες, από τις οποίες οι 10.000 θα παραδοθούν το καλοκαίρι.

Κάθε κατάλυμα σε επίπεδη συσκευασία θα μπορεί να συναρμολογείται επί τόπου, χωρίς εργαλεία πέρα από αυτά που περιέχονται στη συσκευασία, και διαθέτει ηλιακό συλλέκτη και μια λάμπα.

Ο επικεφαλής του τμήματος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Better Shelter Γιόχαν Κάρλσον δήλωσε ότι τα πρώτα καταλύματα θα διατεθούν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Ιράκ και ίσως στην Αιθιοπία.

«Υπάρχουν περίπου 53,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι σε όλο τον κόσμο, οπότε αυτό φυσικά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αναμένει πως η δυνατότητα παραγωγής τουλάχιστον θα διπλασιαστεί ή θα τριπλασιαστεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Ένα προσωρινό κατάλυμα είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενεί πέντε ανθρώπους και κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις