ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Airbus: Θρίλερ με το βίντεο των ύστατων στιγμών της μοιραίας πτήσης

Συντριβή Airbus: Θρίλερ με το βίντεο των ύστατων στιγμών της μοιραίας πτήσης

Με την οδύνη συγγενών και φίλων να είναι ακόμα νωπή και αβάσταχτη και την έρευνα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ένα άνευ προηγουμένου θρίλερ εκτυλίσσεται σχετικά με την ύπαρξη ή μη βίντεο ντοκουμέντου με τα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης 4U9525 της Germanwings της Germanwings.

Όπως υποστηρίζουν από την Τρίτη το γαλλικό περιοδικό Paris Match και η γερμανική εφημερίδα Bild, στην κατοχή τους έχουν βίντεο ντοκουμέντο με τις τελευταίες στιγμές των επιβατών του Airbus, όπως τις κατέγραψε επιβάτης με το κινητό τηλέφωνό του. Η συσκευή του εξαϋλώθηκε, ωστόσο, βρέθηκε – σύμφωνα πάντα με Bild και Paris Match – η κάρτα SIM στα συντρίμμια και τους παραδόθηκε από «πηγή προσκείμενη στην έρευνα». Μέχρι αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το βίντεο δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Την εκδοχή αυτή, ωστόσο, αμφισβητούν Γάλλοι αξιωματούχοι. Μετά τον Γάλλο εισαγγελέα, Μπρις Ρομπέν, έναν εκ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γαλλικής έρευνας, που αμφισβήτησε χθες (1/4) τους ισχυρισμούς Bild και Paris Match, δηλώνοντας άγνοια για την ύπαρξη του συγκεκριμένου υλικού, και ο Ζαν Μαρκ Μεσινί, αντισυνταγματάρχης της γαλλικής χωροφυλακής χαρακτήρισε στο CNN «αβάσιμους τους ισχυρισμούς». Όπως γράφει η Figaro, επικαλούμενη δηλώσεις του κ. Μεσινί, «μεταξύ των άνω των 4000 στοιχείων (ανθρώπινων μελών και συντριμμιών του αεροσκάφους) που έχουν συλλεγεί από το σημείο της τραγωδίας, έχουν βρεθεί και κινητά τηλέφωνα, τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα από τους ερευνητές και υπολείπεται να σταλούν για ανάλυση».

Bild και Paris Match δεν έχουν προκαλέσει μονάχα την αμφισβήτηση εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων αλλά και τις έντονες επικρίσεις από τον ευρωπαϊκό τύπο που κατηγορεί τα δύο μέσα για καιροσκοπισμό. Η γαλλική Liberation κατακεραυνώνει το περιοδικό και την εφημερίδα για το ότι καταπατούν τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, κάνοντας μπίζνα πάνω στους νεκρούς και εξαργυρώνοντας με τον πιο χυδαίο τρόπο την ανείπωτη δυστυχία για την πώληση περισσότερων φύλλων. «H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε στοιχεία της έρευνας. Και αφού κατάφερε να τα εξασφαλίσει, σπεύδει να δημοσιεύσει πρώτη, πριν καν ολοκληρωθεί η έρευνα», λέει χαρακτηριστικά.

Αρχισυντάκτης της Bild, πάντως, μιλώντας χθες στο CNN, δήλωσε πεπεισμένος πως πρόκειται για γνήσιο βίντεο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει σαφή απάντηση για το πώς ακριβώς ήρθε στην κατοχή τους.

Ο Julian Reichelt δήλωσε πως επρόκειτο για βίντεο με «ενοχλητικές εικόνες»: «Πιστεύουμε πως το βίντεο δείχνει τις τελευταίες στιγμές, ενώ το αεροπλάνο οδηγείται στο έδαφος και οι άνθρωποι είναι σε κατάσταση πανικού και ουρλιάζουν», λέει ο γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος προσθέτει πως στη συνέχεια, «κάτι φαίνεται να χτυπά το αεροπλάνο, το οποίο τραντάζεται. Aκούγονται πιο έντονα τα ουρλιαχτά και στη συνέχεια, σιγή».

Θύμα πρόσφατου τροχαίου ο Λούμπιτς - Είχε αποκρύψει από τους γιατρούς την αναρρωτική άδεια

Εν τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το σημερινό φύλλο της Bild,ο 28χρονος Αντρέας Λούμπιτς απέκρυψε από τους γιατρούς πως εξακολουθούσε να δουλεύει, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Όπως λέγεται, ο Λούμπιτς είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια για το πρόβλημα όρασης που αντιμετώπιζε. Ο ίδιος είχε ενημερώσει τους γιατρούς για το επάγγελμά του αλλά και για το ότι δούλευε στην Germanwings, ωστόσο, σκοπίμως απέκρυψε το γεγονός πως βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Lubitz 2

Όπως αναφέρει η Bild, έγγραφα που έχουν στα χέρια τους οι ερευνητές αποκαλύπτουν πως ο Λούμπιτς είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, προ ολίγων μηνών, στο τέλος του 2014. Μάλιστα, φέρεται να τραυματίστηκε στο συμβάν, όταν άνοιξε ο αερόσακος και παραπονιόταν για πόνους και προβλήματα όρασης μετά το ατύχημα.

Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη προσπαθεί να εξακριβώσει το τι οδήγησε τον Λούμπιτς να πάρει τον έλεγχο του Airbus A320, να κλειδώσει εκτός πιλοτηρίου τον κυβερνήτη και, προφανώς, εκούσια να ρίξει το αεροσκάφος στην πλαγιά των γαλλικών Άλπεων.

Andreas Lubitz 3

Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία, ο Λούμπιτς είχε αναφέρει ότι λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και κρίσεις πανικού, έγραψε η Bild προσθέτοντας ότι τα φάρμακα αυτά ήταν ένα αντικαταθλιπτικό και το ηρεμιστικό Lorazepam.

Στεφάνι στη μνήμη των 150 νεκρών του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος άφησε ο επικεφαλής της Lufthansa, ο οποίος δήλωσε πως "θα χρειαστεί πολύς, πολύς χρόνος" για να εξακριβωθεί το τι οδήγησε στη συντριβή το αεροσκάφος της Germanwings.

O Κάρστεν Σπορ αρνήθηκε να σχολιάσει τι ακριβώς γνώριζε η εταιρεία για την ψυχική υγεία του συγκυβερνήτη, Αντρέας Λούμπιτς, που πιστεύεται πως σκοπίμως έριξε το Airbus στην πλαγιά των γαλλικών Άλπεων.

Σχετικές ειδήσεις