ΚΟΣΜΟΣ

Η Γαλλία απαγορεύει από τις πασαρέλες τα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα

Η Γαλλία απαγορεύει από τις πασαρέλες τα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα

Οι γάλλοι βουλευτές ψήφισαν σήμερα (03/04/2015) την απαγόρευση χρησιμοποίησης πολύ αδύνατων και υποσιτισμένων μοντέλων σε μια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της ανορεξίας, μετά την υιοθέτηση εχθές νομοθετικής ρύθμισης που καθιστά αξιόποινη πράξη την υποκίνηση στην υπερβολική αδυναμία.

Σύμφωνα με τροπολογία του νόμου για την υγεία που εξετάζει η γαλλική Εθνοσυνέλευση, η άσκηση της δραστηριότητας μοντέλου απαγορεύεται σε οποιαδήποτε άτομο του οποίου ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι κατώτερος των προκαθορισμένων επιπέδων" από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Αν οποιοσδήποτε εκμεταλλεύεται ένα πρακτορείο μοντέλων ή προσλαμβάνει ένα μοντέλο δεν "διασφαλίζει τη συμμόρφωση στην απαγόρευση", θα τιμωρείται με φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο 75.000 ευρώ, προσθέτει η τροπολογία αυτή που ψηφίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της υπουργού Υγείας Μαρισόλ Τουρέν.

Η προοπτική της επιβολής μιας τιμωρίας "θα έχει ρυθμιστική επίδραση σε όλο τον τομέα", δήλωσε ο σοσιαλιστής βουλευτής Ολιβιέ Βεράν, και εισηγητής του μέτρου. Ο Βεράν δήλωσε ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Ισραήλ έχουν ήδη λάβει παρόμοια μέτρα.

Χθες, οι βουλευτές υιοθέτησαν άλλη διάταξη με την οποία τιμωρείται η υποκίνηση, κυρίως μέσω ορισμένων ιστοτόπων, "στην επιδίωξη υπερβολικής αδυναμίας με την ενθάρρυνση διατροφικών περιορισμών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με συνέπεια "να εκτεθεί ένα πρόσωπο στον κίνδυνο του θανάτου ή να θέσει σε κίνδυνο άμεσα την υγεία του".

Η νέα αξιόποινη πράξη θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 10.000 ευρώ σε περίπτωση οριστικής υιοθέτησης της τροπολογίας από το κοινοβούλιο και αφού εξεταστεί από τη Γερουσία.

Σχετικές ειδήσεις