ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Κερδισμένη από το χάος η αλ-Κάιντα

Υεμένη: Κερδισμένη από το χάος η αλ-Κάιντα

Αν και η προέλαση των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη επιβραδύνθηκε, απόρροια της επιχείρησης της υπό την Σαουδική Αραβία συμμαχίας, η αλ Κάιντα επωφελήθηκε από το χάος και πήρε τον έλεγχο μιας σημαντικής στρατιωτικής βάσης σε νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

Το Συμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα, Σάββατο (04/04), για να συζητήσει μια ρωσική πρόταση για «ανθρωπιστικά διαλείμματα στις αεροπορικές επιδρομές» που διεξάγονται στην Υεμένη.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, οι μάχες στη Υεμένη έχουν στοιχίσει τη ζωή 519 ανθρώπων ενώ σχεδόν 1.700 έχουν τραυματισθεί, είχε ανακοινώσει την Πέμπτη η αρμόδια για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία εξέφρασε "εξαιρετική ανησυχία" για την ασφάλεια των αμάχων.

Το σουνιτικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει εκταταμένα σύνορα με την Υεμένη, εξαπέλυσε στις 26 Μαρτίου μαζί με πολλές αραβικές χώρες την επιχείρηση "Αποφασιστική καταιγίδα" για να εμποδίσει, όπως ανακοίνωσε, τους σιίτες αντάρτες Χούτι να πάρουν την εξουσία και το Ιράν να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή.

Χθες, Παρασκευή, κατά την ένατη ημέρα της επιχείρησης και ενώ οι κρατικές δομές έχουν αποδιοργανωθεί, η οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, το πιο επικίνδυνο παράρτημα του εξτεμιστικου σουνιτικού δικτύου, προχώρησε σε μια αληθινή επίδειξη ισχύος καταλαμβάνοντας, χωρίς αντίσταση σύμφωνα με αξιωματούχους, το γενικό επιτελείο του στρατού και το λιμάνι της Μουκάλα (νοτιοανατολική Υεμένη).

Εκατοντάδες μαχητές έχουν αναπτυχθεί από την Πέμπτη σ' αυτή την πρωτεύουσα της επαρχίας Χαντραμούτ, όπου ζουν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι. Μόνο το αεροδρόμιο και μερικά κοντινά στρατόπεδα τους διαφεύγουν ακόμη, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή.

Χθες το απόγευμα τζιχαντιστές παρήλαυναν στους δρόμους και ο πληθυσμός, φοβισμένος, άρχιζε να εγκαταλείπει την πόλη.

Την προηγουμένη η αλ-Κάιντα είχε απελευθερώσει 300 κρατουμένους πραγματοποιώντας επίθεση στην κεντρική φυλακή και, σύμφωνα με κατοίκους, απηύθυνε από τα τζαμιά εκκλήσεις "για τζιχάντ εναντίον των σιιτών", επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο ενός θρησκευτικού πολέμου σ' αυτή τη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Χθες δύο σαουδάραβες συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν από πυρά προερχόμενα από την Υεμένη, ανεβάζοντας σε 3 τον αριθμό των συνοριοφυλάκων που έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη.
Ορκισμένοι εχθροί μεταξύ τους, αλλά και αμφότεροι εχθρικοί στην εξουσία του εξόριστου προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, οι Χούτι και η αλ-Κάιντα συγκρούσθηκαν σφοδρά τους τελευταίους μήνες.

Οι Χούτι και η αλ-Κάιντα "έχουν τους ίδιους στόχους (...) εναντίον του υεμενίτικου πληθυσμού, εναντίον της ασφάλειας της περιοχής και του κόσμου", αντέδρασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του συνασπισμού στρατηγός Άχμεντ Ασίρι.

Οι αντάρτες Χούτι και οι σύμμαχοί τους, στρατιωτικοί πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, έγιναν στόχοι σφοδρών νυκτερινών βομβαρδισμών από τον συνασπισμό στο Άντεν (νότια Υεμένη) και αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν το προεδρικό μέγαρο που είχαν καταλάβει την προηγουμένη.

Στο έδαφος συγκρούονται με τους μαχητές των "Λαϊκών Επιτροπών", μιας παραστρατιωτικής δύναμης που υποστηρίζει τον πρόεδρο Χάντι, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει εσπευσμένα το Άντεν στα τέλη Μαρτίου και να καταφύγει στη Σαουδική Αραβία.

Ο συνασπισμός προχώρησε εξάλλου κοντά στο λιμάνι του Άντεν σε ρίψεις με αλεξίπτωτο όπλων και πυρομαχικών, ανάμεσα στα οποία καλάσνικοφ, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, καθώς και υλικό τηλεπικοινωνίας, σύμφωνα με λιμενική πηγή. Η πηγή διευκρίνισε πως τρόφιμα και φάρμακα εστάλησαν με πλοίο.

Σχετικές ειδήσεις