ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Πάνω από 2.000 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από παλαιστινιακό καταυλισμό

Συρία: Πάνω από 2.000 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από παλαιστινιακό καταυλισμό

Σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, μετά από δύο χρόνια και πλέον πολιορκίας του παλαιστινιακού καταυλισμού Γιαρμούκ από τα κυβερνητικά στρατεύματα, στα περίχωρα της Δαμασκού, πάνω από 2.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό.

Περίπου 400 οικογένειες, δηλαδή σχεδόν 2.000 άτομα, απομακρύνθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο (4/4) από τον καταυλισμό, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Δαμασκό, ο Ανουάρ Αμπντέλ Χάντι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 25 τραυματίες διακομίστηκαν στο εθνικό νοσοκομείο Δαμασκού και σε νοσοκομείο της Μαζέ.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), 94 πολίτες – ανάμεσά τους 43 γυναίκες και 20 παιδιά -απομακρύνθηκαν σήμερα από τον καταυλισμό και τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, στον καταυλισμό παραμένουν 18.000 άνθρωποι - Παλαιστίνιοι αλλά και Σύροι – σύμφωνα με την UNRWA.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι οι συριακές δυνάμεις έκαναν σήμερα ρίψεις αυτοσχέδιων βομβών σε βαρέλια στον Γιαρμούκ.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ της εκτελεστικής επιτροπής της PLO έκανε χθες έκκληση για την απομάκρυνση των προσφύγων. «Πληροφορίες για απαγωγές, αποκεφαλισμούς και μαζικές εκτελέσεις μάς έρχονται από τον Γιαρμούκ», είπε και πρόσθεσε: «Για περισσότερες από 700 μέρες, ο καταυλισμός έχει πέσει θύμα δρακόντειας πολιορκίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από ασιτία τουλάχιστον 200 Παλαιστινίων. Η PLO, μέσω των απεσταλμένων της, προσπαθεί επί χρόνια να άρει την πολιορκία».

Το ΙΚ έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού Γιαρμούκ έπειτα από συγκρούσεις με αντίπαλες ένοπλες ομάδες, ενώ ο στρατός έχει περικυκλώσει την περιοχή που απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την έδρα του προέδρου Άσαντ.

Η οργάνωση ανήρτησε σήμερα φωτογραφίες με μαχητές της μέσα από τον καταυλισμό. Ανάμεσά τους είναι μία που δείχνει 13 άνδρες γονατιστούς να κοιτούν προς έναν τοίχο. Η λεζάντα γράφει ότι πρόκειται για μαχητές αντίπαλης οργάνωσης, της Aknaf Beit al-Maqdis, μία πολιτοφυλακής κατά του Άσαντ μέλη της οποίας είναι Σύροι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες του καταυλισμού.

Πριν από την έναρξη του συριακού εμφυλίου το 2011, το Γιαρμούκ φιλοξενούσε 500.000 Παλαιστίνιους. Στον πόλεμο έχουν σκοτωθεί ήδη 220.000 άνθρωποι κι έχουν εκτοπιστεί εκατομμύρια.

Εν τω μεταξύ, η συριακή κυβέρνηση και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν αύριο στη Μόσχα δεύτερο γύρο συνομιλιών με επίκεντρο την ανθρωπιστική κρίση, παρότι - όπως επισημαίνει το Ρόιτερς - θεωρείται απίθανη μία ευρύτερη συμφωνία καθώς ο κυριότερος σχηματισμός της συριακής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να μποϊκοτάρει τις συνομιλίες.

Οι συμμετέχοντες δηλώνουν ότι δεν αναμένουν κάποια σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, στον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι από τις αρχές του 2011.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις