ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν εναντίον... Ισλαμικού Κράτους

Ταλιμπάν εναντίον... Ισλαμικού Κράτους

Οι αφγανοί ταλιμπάν δημοσίευσαν το σαββατοκύριακο την βιογραφία του ιστορικού τους ηγέτη μουλά Ομαρ σε μία κίνηση που , σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης της επιρροής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στις τάξεις του τοπικού τζιχαντιστικού κινήματος.

Οι αφγανοί αξιωματούχοι αναφέρουν τους τελευταίους μήνες αύξηση της επιρροής του Ισλαμικού Κράτους, καθώς πρώην διοικητές των ταλιμπάν, δυσαρεστημένοι από τη σημερινή ηγεσία τους, έχουν δηλώσει πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει εκτεταμένες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Η βιογραφία, γραμμένη στα αγγλικά, αναρτήθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα των αφγανών ταλιμπάν, με την ευκαιρία της 19ης επετείου από την ανάληψη της ηγεσίας του ένοπλου κινήματος από τον μουλά Ομαρ, στις 4 Απριλίου 1996, στο Κανταχάρ του νοτιο-δυτικού Αφγανιστάν.

Στο κείμενο παρουσιάζεται ο μουλάς Ομαρ ενεργός σε τζιχαντιστική δραστηριότητα, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των φημών που κυκλοφορούν και τον φέρουν νεκρό.

Παρά το γεγονός "ότι καταδιώκεται συνεχώς από τον εχθρό, καμία αλλαγή και καμία διαταραχή δεν έχει παρατηρηθεί στο έργο του. Παρακολουθεί και έχει την υψηλή εποπτεία...των δραστηριοτήτων κατά των στυγνών ξένων εισβολέων", αναφέρεται στο κείμενο.

Διανθισμένο με προσωπικές πολεμικές ιστορίες, η βιογραφία παρουσιάζει τον εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών RPG-7 ως "το αγαπημένο όπλο" του μυστηριώδη μουλά. Για την παροχή πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του, οι ΗΠΑ πληρώνουν μέχρι και δέκα εκατομμύρια δολάρια.
Η δημοσίευση της βιογραφίας του "περιλαμβάνει πολλά στρατηγικά στοιχεία", εξηγεί ο Αχμεντ Σαγέντι, ειδικός για το κίνημα των ταλιμπάν.ν "Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους σε τοπικό επίπεδο", λέει.

"Η δημοσίευση αυτή έχει επίσης ως στόχο να δείξει ότι ο μουλάς Ομαρ είναι ζωντανός, ότι είναι καλά και ότι διατηρεί τον έλεγχο ως ανώτατος ηγέτης των ταλιμπάν", σύμφωνα με τον Σαγέντι.

Ο μουλάς Ομαρ θεωρείται από τους ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα "εμίρης των πιστών". Ομως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι μαχητές ταλιμπάν έχουν αλλάξει στρατόπεδο έχοντας δηλώσει πίστη στον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τον Αμπού Ομαρ αλ-Μπαγκντάντι.

Σχετικές ειδήσεις