ΚΟΣΜΟΣ

BBC: 279 δισ. ευρώ διεκδικεί η Αθήνα από τη Γερμανία

BBC: 279 δισ. ευρώ διεκδικεί η Αθήνα από τη Γερμανία

Με πρωτοσέλιδη δημοσίευσή της, η ιστοσελίδα του BBC αναφέρεται στις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα μας υπολογίζει επισήμως το ποσό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των αποζημιώσεων στη συνάντησή του με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρει το BBC.

Ο Δημήτρης Μάρδας σε τοποθέτησή του στη Βουλή σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις, σε ό,τι αφορά το γερμανικό κατοχικό δάνειο αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις, ανέφερε ότι το συνολικό ποσό φθάνει τα 278,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 10,3 δισ. ευρώ αφορούν το γερμανικό κατοχικό δάνειο και τα υπόλοιπα σχετίζονται με αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες ή υποδομές.

Ο ίδιος επικαλούμενος τη Συνδιάσκεψη των Παρισίων του 1946, είπε ότι ποσό αυτό είχε οριστεί στα 341,2 δισ. δολάρια την εποχή εκείνη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει γίνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά, η οποία έχει αντικείμενο τη συλλογή εκείνων των στοιχείων που δικαιολογούν μέρος του χρέους που συνδέεται με τις λεγόμενες γερμανικές αποζημιώσεις.

«Έχουν συγκεντρωθεί όλοι φάκελοι και είναι διαθέσιμο όλο το υλικό ώστε δοθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα, που θα το ζητήσει» είπε ο κ. Μάρδας.

Το BBC αναφέρει ότι η Γερμανία από την πλευρά της επιμένει ότι το θέμα έχει «κλείσει» νομικά και πολιτικά από το 1990.

Σχετικές ειδήσεις