ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Η Ουάσινγκτον ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τεχεράνη

Υεμένη: Η Ουάσινγκτον ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Τεχεράνη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι το Ιράν εξοπλίζει τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που ολόκληρη η περιοχή έχει αποσταθεροποιηθεί, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο δίκτυο PBS, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Λωζάνη.

"Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που η περιοχή βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση και άνθρωποι εξαπολύουν επιθέσεις παραβιάζοντας διεθνή σύνορα κατά άλλων χωρών", προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

"Υπήρξαν- υπάρχουν, είναι εμφανές- πτήσεις προερχόμενες από το Ιράν. Κάθε εβδομάδα, υπάρχουν πτήσεις από το Ιράν, τις έχουμε εντοπίσει και τις γνωρίζουμε", είπε αναφερόμενος στην υποστήριξη των σιιτών Χούτι από την Τεχεράνη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ανέλαβε την εν πτήσει τροφοδοσία σε καύσιμα των αεροσκαφών του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση. "Ομως δεν θα εγκαταλείψουμε τις συμμαχίες και τις φιλίες μας", διευκρίνισε δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη για την "ανάγκη να σταθούμε στο πλευρό όσων αισθάνονται ότι απειλούνται εξαιτίας των επιλογών που είναι πιθανόν να κάνει το Ιράν".

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατήγγειλε τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, που σκοτώνουν "αθώα παιδιά".

"Μην σκοτώνετε αθώα παιδιά. Ενας μεγάλος λαός σαν τον λαό της Υεμένης δεν θα παραδοθεί με τους βομβαρδισμούς", είπε ο Ροχανί απευθυνόμενος προς "τις χώρες της περιοχής", προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν πλέον τον τερματισμό του πολέμου, την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Unicef έχει ανακοινώσει ότι 74 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο ιρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον διεθνή συνασπισμό "να υποχωρήσει". "Η λύση βρίσκεται στην αδελφοσύνη και τη φιλία", είπε αναφερόμενος και στην ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει εννέα μουσουλμανικές χώρες και εξαπέλυσε στις 26 Μαρτίου αεροπορική επιχείρηση εναντίον θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι προελαύνουν στην Υεμένη έχοντας συμμαχήσει και με στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το κίνημα των Χούτι, προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να επιστρατεύσει το Πακιστάν, την Τουρκία και το Ομάν, χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με το Ριαντ, για να μεσολαβήσουν για την έναρξη διαλόγου στο εσωτερικό της Υεμένης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην σύρραξη.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατηγόρησε επίσης για ψεύδη εκείνους που "στην άλλη άκρη του κόσμου" δηλώνουν ότι ανησυχούν για την τύχη της περιοχής, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια χώρα αναφέρεται.

Εάν ισχύει αυτό, "για ποιον λόγο ενθαρρύνετε τους επιτιθέμενους;", δήλωσε αναφερόμενος ενδεχομένως στην έναρξη της εν πτήσει τροφοδοσίας των αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού από αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Σχετικές ειδήσεις