ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για «εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών»

Καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για «εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών»

Τις συνοπτικές, όπως τις χαρακτήρισε, εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών που αιχμαλωτίστηκαν από δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε τη Μ. Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία, απαιτώντας συγχρόνως τη διεξαγωγή «ταχείας και αντικειμενικής έρευνα για τα γεγονότα», ώστε να διωχθούν οι υπεύθυνοι.

Η διεθνής οργάνωση αναφέρει στην ανακοίνωσή της την περίπτωση του ουκρανού στρατιώτη Ιγκορ Μπρανιβίτσκι, ο οποίος πολέμησε στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, βασανίσθηκε και σκοτώθηκε στην αιχμαλωσία.

«Βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube δείχνει ότι χτυπήθηκε στο πρόσωπο. Παρέμεινε σε αιχμαλωσία μέχρι τον θάνατό του», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία προσθέτοντας ότι πολλές μαρτυρίες δείχνουν ότι «πυροβολήθηκε εξ επαφής από διοικητή των αυτονομιστών».

Η σορός του παραδόθηκε στην οικογένειά του και κηδεύτηκε στο Κίεβο στις 3 Απριλίου.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει στην ανακοίνωση ότι έχει στη διάθεσή της οπτικό υλικό από τουλάχιστον τρεις ακόμη ουκρανούς στρατιώτες που εκτελέστηκαν με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Οι στρατιώτες αυτοί αιχμαλωτίσθηκαν ανάμεσα στις 12 και στις 18 Φεβρουαρίου στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβε, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων και μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας της 15ης Φεβρουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται σε τηλεφωνική συνομιλία, η οποία δημσιεύθηκε στι 6 Απριλίου από το αγγλόφωνο ουκρανικό περιοδικό Kyiv Post, στην οποία διοικητής των αυτονομιστών με το πολεμικό όνομα Motorola δηλώνει ότι σκότωσε 15 αιχμάλωτους» Ουκρανούς στρατιώτες.

«Αυτή η σοκαριστική 'εξομολόγηση' προερχόμενη από έναν μαχητή των αυτονομιστών, συνοδευόμενη από αποδείξεις οπτικού υλικού και μαρτυρίες αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας επί όλων των κατηγοριών για καταχρήσεις στην ουκρανική σύρραξη, δήλωσε ο Ντένις Κριβοσέγεφ, διευθυντής Ευρώπης και κεντρικής Ασίας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Αξιωματούχος των αυτονομιστών διέψευσε τις καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας. «Τέτοια γεγονότα δεν συνέβησαν», δήλωσε ο Ντάρια Μοροζόβα, υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των αυτονομιστικών αρχών.

Σχετικές ειδήσεις