ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Δωρεάν στέγη για φοιτητές αρκεί να...

Ολλανδία: Δωρεάν στέγη για φοιτητές αρκεί να...

Μια πραγματιστική λύση βρήκαν στην Ολλανδία για το θέμα των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας. Η Humanitas, μια κοινωνική οργάνωση σκέφτηκε να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Όσοι φοιτητές επιθυμούν δωρεάν διαμονή μπορούν να μένουν σε κάποιο οίκο ευγηρίας. Οι πρώτοι θα ωφεληθούν διότι μειώνουν τα έξοδα των σπουδών τους, ενώ οι γηραιοί ένοικοι επωφελούνται από την κοινωνική επαφή με τους νέους.

Ένα από τα βασικά προβλήματα στους οίκους ευγηρίας είναι ότι οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί νιώθουν απομονωμένοι κοινωνικά και αυτό έχει επιπτώσεις στη ψυχολογία τους και κατά συνέπεια στην υγεία τους.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη στο Deventer, όπου 6 φοιτητές θα μείνουν στον οίκο ευγηρίας με αντάλλαγμα κάποιες ώρες τους. Προβλέπει ότι οι φοιτητές οφείλουν να περνάνε τουλάχιστον 30 ώρες το μήνα με τους γηραιούς ένοικους.

student dorm edlerly retirement home deventer humanitas 3

Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Θα τους μαθαίνουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή; θα τους ψωνίζουν απέξω; Πάντως θα ασχολούνται μαζί τους. Το πρόγραμμα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών οργανώσεων στην Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις