ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος αφέθηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη

Ελεύθερος αφέθηκε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη

Οι αρχές του Πακιστάν άφησαν ελεύθερο σήμερα (11/04/2015) τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Βομβάη το 2008 από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 166 άνθρωποι, μια απόφαση την οποία η Ινδία αμέσως χαρακτήρισε «προσβολή στα θύματα».

Ο Ζάκι-ουρ Ρεχμάν Λάχβι, περίπου 55 ετών, ο οποίος θεωρείται από το Νέο Δελχί ο εγκέφαλος των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Βομβάη, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από την καταβολή εγγύησης και πλέον βρίσκεται σε ένα μέρος που δεν έχει αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας.

«Ο Λάχβι έχει αφεθεί ελεύθερος και είναι εκτός φυλακής», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του, ο Μάλικ Νασίρ Αμπάς. «Δεν γνωρίζω πού θα πάει τώρα», πρόσθεσε.

Ο Λάχβι αφέθηκε ελεύθερος χθες Πέμπτη βράδυ ή σήμερα το πρωί, διευκρίνισαν από την πλευρά τους πολιτικοί και πηγές από τις φυλακές.
«Λάβαμε τα έγγραφα για την απελευθέρωσή του την Πέμπτη το βράδυ και αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή της Αντιάλα», που βρίσκεται κοντά στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ένας διοικητικός υπάλληλος της φυλακής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Ινδία αμέσως καταδίκασε την απελευθέρωσή του, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η απελευθέρωση του Λάχβι αποτελεί «μια πολύ απογοητευτική ανακοίνωση. Μια προσβολή για τα θύματα της επίθεσης της 26ης Νοεμβρίου στη Βομβάη. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποκαλύψει τη διπλή γλώσσα του Πακιστάν στο θέμα της τρομοκρατίας», είπε ο εκπρόσωπος αυτός.

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πριν την απελευθέρωσή του ότι εξέφρασε στο Πακιστάν την ανησυχία του για τον Λάχβι.
«Το γεγονός ότι γνωστοί τρομοκράτες δεν διώκονται αποτελεσματικά αποτελεί μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Ινδίας και του κόσμου», δήλωσε ένας εκπρόσωπος ινδικού υπουργείου.

Μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη η Ινδία είχε υποδείξει ως υπεύθυνη την ένοπλη πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ενώ Ινδοί ερευνητές είχαν κατηγορήσει τον Λάχβι ότι είναι ο στρατιωτικός επικεφαλής της. Συνελήφθη το 2009 στο Πακιστάν.

Χρόνια μετά, η υπόθεση αυτή εξακολουθεί να ρίχνει βαριά σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για κωλυσιεργία στην απόδοση δικαιοσύνης ενώ το Πακιστάν απαντά ότι το Νέο Δελχί δεν παρουσίασε ποτέ τις απαραίτητες αποδείξεις για να δικαστούν οι κατηγορούμενοι.

Ο Λάχβι είναι ένας από τους επτά υπόπτους που φυλακίστηκαν στο Πακιστάν με την κατηγορία ότι σχεδίασαν ή χρηματοδότησαν τις επιθέσεις της Βομβάης αλλά η δίκη τους δεν έχει διεξαχθεί ακόμη.

Αρχικά η απελευθέρωση του Λάχβι είχε εγκριθεί στις 18 Δεκεμβρίου 2014, μόλις δύο ημέρες αφού ένοπλοι εισέβαλλαν σε ένα σχολείο όπου φοιτούν κυρίως παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ και σκότωσαν 132 μαθητές.

Το γεγονός ότι δικαστήριο ενέκρινε την υπό όρους απελευθέρωσή του λίγο μετά την επίθεση αυτή που προκάλεσε σοκ στην κοινωνία του Πακιστάν ώθησε την κυβέρνηση να παρατείνει την κράτησή του βάσει της νομοθεσίας για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Χθες, λίγες ώρες πριν την απελευθέρωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο της Λαχόρης «ανέστειλε την εντολή κράτησης» του Λάχβι και «επέτρεψε την αποφυλάκισή του μετά την καταβολή δύο εγγυήσεων συνολικά ενός εκατομμυρίου ρουπίων (18.600 ευρώ)», πρόσθεσε ο Ρίζουαν Αμπάσι.

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία εναντίον του.

Σχετικές ειδήσεις