ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 20χρονος σχεδίαζε βομβιστική επίθεση εξ ονόματος του ΙΚ

ΗΠΑ: 20χρονος σχεδίαζε βομβιστική επίθεση εξ ονόματος του ΙΚ

Ένας άνδρας από το Κάνσας συνελήφθη χθες Παρασκευή (10/04/2015) στο πλαίσιο μιας μυστικής επιχείρησης του FBI διότι σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον της στρατιωτικής βάσης Φορτ Ράιλι με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, δρώντας εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Ο Τζον Τ. Μπούκερ Τζούνιορ, 20 ετών από την Τοπέκα, έφτασε στη στρατιωτική αυτή βάση του Κάνσας συνοδευόμενος από δύο μυστικούς πράκτορες του FBI με στόχο να πυροδοτήσει μια βόμβα, η οποία δεν είχε καταλάβει ότι ήταν ψεύτικη.

Στον Μπούκερ απαγγέλθηκαν τρεις κατηγορίες, περιλαμβανομένης της απόπειρας χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής και της απόπειρας να προσφέρει υλική υποστήριξη στους μαχητές του ΙΚ.

Ένας άλλος άνδρας επίσης από την Τοπέκα, ο Αλεξάντερ Μπλερ 28 ετών, συνελήφθη χθες και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή δεν κατήγγειλε ένα κακούργημα. Ο Μπλερ συμφωνούσε με κάποιες από τις ιδέες του Μπούκερ, γνώριζε την πρόθεσή του να πυροδοτήσει βόμβα στο Φορτ Ράιλι και δάνεισε στον Μπούκερ χρήματα για να νοικιάσει μια αποθήκη στην οποία έκρυβε συστατικά της βόμβας, επεσήμαναν οι εισαγγελείς.

Το FBI παρακολουθούσε τον Μπούκερ από πέρυσι τον Μάρτιο όταν ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook μηνύματα στα οποία έλεγε: «Η προετοιμασία για να πεθάνω στον τζιχάντ είναι μια τεράστια έκρηξη αδρεναλίνης! Είμαι τόσο νευρικός. Όχι επειδή φοβάμαι να πεθάνω, αλλά επειδή ανυπομονώ να συναντήσω τον Κύριό μου».

Ο Μπούκερ είχε κάνει αίτηση για να καταταχθεί στον στρατό στο Κάνσας τον Μάρτιο και, όταν τον ανέκριναν πράκτορες του FBI σχετικά με την ανάρτησή του στο Facebook, παραδέχθηκε ότι ζήτησε να καταταχθεί «με σκοπό να εξαπολύσει μια επίθεση εκ των έσω εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών», όπως είχε κάνει ο ταγματάρχης Νιντάλ Χάσαν στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ του Τέξας τον Νοέμβριο του 2009.

Γι' αυτό τον λόγο δεν τον δέχθηκαν στον στρατό.

Ο ιμάμης Όμαρ Χάζιμ του Ισλαμικού Κέντρου της Τοπέκα δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι μιλούσε με τον Μπούκερ τον προηγούμενο χρόνο προσπαθώντας να τον βοηθήσει «να ξεκαθαρίσει κάποια από τη σύγχυσή του», ενώ πρόσθεσε ότι ο 20χρονος έπασχε από σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.

Από τον Οκτώβριο ο Μπούκερ βρισκόταν σε επαφή, χωρίς να το γνωρίζει, με έναν μυστικό πράκτορα του FBI, ενώ τον Μάρτιο αυτός τον σύστησε σε έναν άλλο μυστικό πράκτορα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι ισλαμιστής σεΐχης που σχεδιάζει επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Στις 10 Μαρτίου ο Μπούκερ συνοδευόμενος από τους δύο πράκτορες του FBI γύρισε ένα προπαγανδιστικό βίντεο υπέρ του ΙΚ.
Αν κριθεί ένοχος, ο 20χρονος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, ενώ ο Μπλερ σε έως και τρία χρόνια φυλάκιση.

Σχετικές ειδήσεις