ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ένας χρόνος μετά την απαγωγή 219 κοριτσιών από την Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Ένας χρόνος μετά την απαγωγή 219 κοριτσιών από την Μπόκο Χαράμ

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή της απαγωγής τουλάχιστον 200 κοριτσιών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Εκδηλώσεις μνήμης και πορείες οργανώνονται σε όλο τον κόσμο, με την αξίωση και την ελπίδα της επιστροφής των 219 κοριτσιών.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των 200 και πλέον μαθητριών αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι σαφές εάν οι νιγηριανές αρχές θα καταφέρουν να τις εντοπίσουν.

Η απαγωγή των κοριτσιών από ένα δευτεροβάθμιο σχολείο στο Τσιμπόκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, προσέλκυσε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική κρίση την οποία προκαλεί η προσπάθεια της Μπόκο Χαράμ να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να γίνει μια πορεία στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, για τον έναν χρόνο από την ομαδική απαγωγή των μαθητριών.

Ο Μπουχάρι, η εκλογή του οποίου στην προεδρία στην εξουσία σήμανε την πρώτη φορά που ο πρόεδρος της χώρας ηττήθηκε σε μια εκλογική αναμέτρηση, δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει το παν για να ηττηθεί η εξτρεμιστική οργάνωση.

«Δεν γνωρίζω εάν τα κορίτσια του Τσιμπόκ μπορούν να σωθούν. Το πού βρίσκονται παραμένει άγνωστο. Όσο κι αν το εύχομαι, δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα μπορέσουμε να τα βρούμε», ανέφερε ο Μπουχάρι σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις